Căsătorit în Timişoara

Biroul de presă al Curţii de Apel Oradea a informat, joi, printr-un comunicat, că cetăţeanul italian Cosimo Scaglioni, membru al grupării 'Ndrangheta şi reţinut miercuri la Oradea a condiţionat predarea sa către autorităţile italiene cu rejudecarea cazului. "Persoana a arătat că îşi va exprima poziţia exactă faţă de predare după sosirea mandatului de arestare european, însă, de principiu, doreşte ca predarea să fie condiţionată de rejudecarea cauzei de către autorităţile italiene, invocând anumite nelegalităţi în soluţionarea acestui dosar", se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, Scaglione invocă faptul că s-a căsătorit în România şi a preluat numele soţiei, fapt pe care l-a comunicat Consulatului italian de la Timişoara, pentru a putea fi citat la proces, ceea ce însă nu s-a întâmplat. "Persona susţine că le-a adus la cunoştinţă autorităţilor italiene, prin Consulatul de la Timişoara faptul că s-a căsătorit în România, schimbându-şi numele din Scaglione în Gabor, şi că are reşedinţa în Timişoara, prin urmare i s-a încălcat inclusiv dreptul la apărare, nefiind citat cu numele actual şi la reşedinţă", spune comunicatul.

Cauza s-a amânat pe 7 februarie.

Nu ştia că e urmărit

Contactat de BIHOREANUL, Bogdan Bodea, avocatul italianului, susţine că autorităţile române pot solicita asigurări cu privire la respectarea drepturilor omului din partea statului care a emis mandatul de arestare. "Autorităţile române pot să solicite în cazul persoanelor judecate în lipsă, asigurări din partea statului emitent al mandatului european de arestare cu privire la respectarea drepturilor omului. Deocamdată, însă, acest mandat nu a sosit. Aşteptăm", a declarat avocatul Bogdan Bodea.

Avocatul susţine totodată că Scaglione nu ştia despre faptul că este urmărit general. "Ştia că există un proces în derulare, susţine chiar că a ispăşit 4 ani din pedeapsă în Italia. După eliberare a părăsit ţara iar din 2009 stă în România, fiind căsătorit şi stabilit legal la Timişoara. Însă nu ştia că este căutat", spune Bodea.

Patru asasinaţi

Potrivit ziarului italian Gazzeta del Sud, Cosimo Scaglione a fost condamnat definitiv de pe 12 noiembrie 2010, pentru un masacru comis în 26 februarie 2000 în localitatea Strongoli din centrul provinciei Crotone, când patru persoane au fost ucise: Salvatore Valente, Vincenzo Otello Giarratano, Massimiliano Greco, membri ai clanului Valente, respectiv un pensionar, Ferdinado Chiarotti, aflat întâmplător pe strada Biagio Miraglia, unde a avut loc ambuscada. Un alt membru al clanului Valente, vizat şi el de atac, a scăpat viu din măcel.

Scaglione, devenit între timp colaborator al judcătorilor Antimafia din Italia, a fost considerat unul din principalii autori ai masacrului. În timpul procesului, el şi-a recunoscut vina de a-şi fi împuşcat victimele, declarând că a comis atacul la comanda lui Salvatore Giglio, capul unei alte familii mafiote din zonă, şi a fost condamnat la 16 ani de închisoare. Antonio Di Dieco, un alt membru al grupării care a participat la ambuscadă, şi el "pocăit" între timp, a primit 15 ani şi 6 luni de închisoare.

Alte trei persoane, Salvatore Giglio, Nicola şi Francesco Acri Abruzzese, judecate pentru instigare, au fost achitate.