Cei peste 12.925 de orădeni aflaţi în evidenţele municipalităţii ca făcând parte din categoriile de persoane defavorizate vor putea să îşi ridice ajutoarele alimentare din stocurile de intervenţie comunitară începând de luni dimineaţă, de la ora 8.

"Spre deosebire de anii anteriori, alimentele se vor distribui dintr-un depozit al fostului ICOMCOOP situat în strada Sucevei 32-34. Punctul de distribuţie a alimentelor de la Cantina Primăriei a fost desfiinţat pentru că aceasta a fost închiriată unui investitor din parcul industrial", a declarat Felix Cozma, directorul ASCO, vineri, într-o conferinţă de presă.

ASCO a preferat depozitul din strada Sucevei datorită poziţiei centrale, la care beneficiarii de ajutoare alimentare pot ajunge cu tramvaiul prin staţia de lângă Oradea Plazza dar şi cu autobuzele 12, cu staţie pe strada Horea, 14 (cu staţie la fosta Garnizoană), respectiv 15 şi 16 (cu staţia la Parcul 1 Decembrie).

Un pachet mai "bogat"

Pachetul de alimente care va fi distribuit începând de luni cântăreşte nu mai puţin de 40 de kilograme. Acesta cuprinde pe lângă făină albă de grâu, mălai, paste făinoase, orez, zahăr, ulei, biscuiţi şi fasole uscată boabe, mazăre boabe, bulion de tomate şi roşii în bulion. Uleiul va fi distribuit la o dată ulterioară, pentru că deocamdată nu a ajuns în depozitele ASCO.

"Pentru că este vorba de o cantitate mare de alimente, îi rugăm pe beneficiari să se organizeze în vederea ridicării şi transportării alimentelor. Oricum, noi vom încerca să ne organizăm cu echipe de voluntari care să îi ajute să îşi transporte pachetul până în stradă", a spus Cozma.

Conducerea ASCO se aşteaptă ca, la fel ca în anii anteriori, în primele zile de distribuţie ale alimentelor, beneficiarii să se înghesuie la depozit pentru ca ulterior numărul acestora să scadă treptat. Alimentele se vor distribui zilnic între orele 8-15, iar acţiunea se va întinde până pe 15 februarie 2013.

Numai pentru cei săraci

Printre beneficiarii ajutorului constând în alimente se numără familiile şi persoanele singure beneficiare de ajutor social, şomerii, pensionarii cu venituri sub 400 lei, persoanele cu handicap grav şi accentuat, veteranii de război, văduvele de război, foştii deţinuţi politici, deportaţii şi revoluţionarii.

Eliberarea documentelor se face pe bază de buletin sau carte de identitate în original atât a beneficiarului cât şi a persoanei care ridică alimentele în cazul în care beneficiarul de drept nu se poate prezenta. Pentru beneficiarii minori se va prezenta certificatul de naştere în original şi buletinul sau cartea de identitate în original a întreţinătorului legal.