Ştefan Hruşcă a dat joi seară startul sărbătorilor de iarnă printr-un concert de colinde susţinut sub cupola ERA Park, în faţa câtorva mii de spectatori. Orădeni veniţi din toate colţurile oraşului au blocat traficul pe şoseaua de centură imediat după lăsarea serii.

În jurul orei 18 coada de maşini se întindea de la cimitirul Rulikowski până la sensul giratoriu de la ieşirea spre Arad. Drumul până în intersecţie dura cam o jumătate de oră. Postaţi la fiecare intrare în sens, poliţişti rutierişti încercau să deblocheze traficul pe o ploaie măruntă care nu făcea decât să le îngreuneze sarcina.

Parcarea enormă din faţa centrului comercial s-a dovedit neîncăpătoare pentru puzderia de maşini, fapt pentru care şoferii le-au mutat inclusiv peste drum, la "concurenţă".

Un public tânăr

Dacă pe şoseaua spre ERA Park se circula bară la bară, sub cupola centrului comercial se stătea umăr la umăr. La ora 18.30, mulţimea umpluse inclusiv galeriile adiacente zonei centrale. Publicul, în mare parte tânăr, format din adolescenţi şi părinţi veniţi să îşi aducă micuţii la un concert tradiţional, asuda vârtos cu hainele în mână.

În mulţime mirosea a casă veche, parfum cu note de "bani gata" şi cafea tare sau cartofi pai, în funcţie de locul ascultătorului de sub cupolă. A brad nu. Gigantul îmbrăcat verde încărcat de podoabe aurii este la fel de arătos şi de fals ca un politician.

Înghesuiţi unii în alţii, adulţii urmăreau concertul în picioare cu copii cocoţaţi pe umeri, pe banchetele cafenelei din vecinătate sau chiar pe coşurile de cumpărături folosite pe post de tribune pe roţi.

Ecranul gigantic din spatele scenei făcea ca artistul să poată fi văzut din toate părţile. Mai puţin de pe culoarul din spatele scenei, de unde episcopul greco-catolic Virgil Bercea urmărea din mulţime concertul îmbrăcat lejer în pulover.

Colindătorul

La început reţinut, publicul s-a încălzit treptat, cu fiecare colindă cântată de artist. Mai pleşuv şi rotunjor decât în anii anteriori, tras într-o "chimeşe" albă neîncinsă, să-l mai subţieze, Ştefan Hruşcă n-a îmbătrânit din punct de vedere vocal.

Bardul şi-a încântat publicul cu colinde tradiţionale, de la "Afară ninge liniştit", "Aseară, pe-nserate" şi "Creştinilor, voi astăzi", până la cântece maramureşe ca "Săracă inima me" şi "Io-s puiuţ de moroşan", cu nonşalaţa din tinereţe.

Publicul a fotografiat, înregistrat, cântat şi jucat pe loc, ca la o petrecere "pe bune". Colindătorul a fost răsplătit cu aplauze prelungite. "Mulţam frumos, Oradea", a spus de fiecare dată, neaoş, Ştefan.

"Mergeţi şi colindaţi"

Publicul, în mare majoritate tânăr, şi căldura cu care a fost înconjurat l-au surprins până şi pe artist. "Cântările acestea ale noastre, atât de frumoase şi pătrunzătoare, sunt unice. Nu cred că mai sunt astfel de frumuseţi la niciun alt popor. Faptul că aduceţi copiii la astfel de concerte e un lucru îmbucurător, pentru că asta înseamnă că aceste colinde vor merge mai departe", a zis colindătorul.

Solistul şi-a îndemnat publicul să ducă mai departe nu doar colindele, ci şi tradiţia colindatului. "Vă rog ceva: mergeţi şi colindaţi în noaptea de Crăciun şi a doua noapte şi a treia noapte. Mergeţi la părinţi, la rude, la prieteni şi o să vedeţi ce bine o să vă simţiţi şi ce bine o să vă meargă tot anul următor", a spus Hruşcă.

De altfel, colindătorul şi-a şi încheiat spectacolul în jurul orei 20, cu piese precum "Linu-i lin", "Noi umblăm şi colindăm", "Pom înrăurat" şi "Ia ieşi gazdă până-n prag". Apoi, artistul a coborât între orădeni pentru o sesiune de autografe pe noul său album "La mijlocul cerului", pe caiete de şcoală sau foi volante.

Când ultima hârtie a fost semnată, Ştefan Hruşcă s-a retras de tot, lăsând în urmă parfumul unuia dintre misterele Crăciunului mioritic. Până la urmă ce-o fi şi "lin"-ul ăla atât de "iară lin"?