Oradea a găzduit la începutul mileniului o aşezare dacică. Lucrările de descărcare arheologică făcute de specialiştii Muzeului Ţării Crişurilor înainte de demararea construcţiei viitoarei şosele care va face legătura între strada Vaporului şi strada Atelierelor, respectiv şoseaua de centură, au scos la iveală urmele mai multor aşezări succesive în zona Salca.

"Cea mai importantă descoperire se referă la o aşezare dacică datând în perioada secolului I înainte de Christos, respectiv secolul I, după Christos. Cu excepţia săpăturilor de la Biharia nu a mai existat în zonă dovezi care să demonstreze existenţa dacilor", a declarat pentru BIHOREANUL arheologul Lakatos Balla Attila din cadrul Muzeului Ţării Crişurilor.

Oradea (stră)veche

Arheologul susţine că situl din pepiniera Regiei Autonome a Pieţelor Agrement şi Salubritate (RAPAS) constituie vatra veche a Oradiei, pe care s-au aflat aşezări umane succesive. "Cea mai veche aşezare din Salca datează din epoca cuprului, de la sfârşitul mileniului 4 - începutul mileniului 3 înainte de Christos. Aceasta este urmată ca vechime de o aşezare din epoca bronzului, respectiv mileniul 3, şi două aşezări din epoca de fier, în care am descoperit urme scitice unice în zonă. Pentru prima dată am descoperit aici urmele unei aşezări dacice de la începutul mileniului, cu vase ceramice specifice, după care următoarea comunitate apare abia în epoca medievală, undeva în secolul XIII", a explicat arheologul. Specialiştii au descoperit aici unelte, vase ceramice şi urmele unor gropi de provizii sau cuptoare.

Lakatos Attila are şi o explicaţie pentru aşezările umane străvechi care s-au succedat pe amplasamentul din Salca. "Asta a fost vechea aşezare a oraşului dintr-un motiv simplu. Aici exista o terasă străveche a Crişului Repede, iar locul a fost ales instinctiv. Era zona cea mai înaltă, oferind o vizibilitate bună şi protejând totodată comunitatea de inundaţii. Abia în secolul XII oraşul s-a mutat lângă Criş şi a fost construită Cetatea Oradea într-o pădure de stejari de baltă", spune arheologul.

Va fi drum

Lucrările de descărcare arheologică desfăşurate în situl Salca au fost comandate de Primăria Oradea, care va construi prin strada Vaporului un drum de legătură între strada Atelierelor şi strada Universităţii, urmând a intersecta şoseaua de centură prin sensul giratoriu din strada Nojoridului.

Valoarea totală a investiţiei care implică inclusiv construcţia unui pod peste Peţa se ridică la 6,9 milioane lei, iar lucrările au fost adjudecate prin licitaţie de firma Asfamixt. Constructorul va avea la dispoziţie o lună pentru realizarea proiectării şi alte cinci pentru construcţia efectivă. "Descărcarea arheologică a terenului se va termina în septembrie, aşa că în octombrie ar putea începe deja lucrările. Construcţia drumului va fluidiza foarte mult traficul în zonă, rezolvând problema aglomeraţiei din strada Nojoridului şi oferind locuitorilor din această parte a oraşului posibilitatea să acceseze drumul de centură mai repede", a spus viceprimarul Rozalia Biro în cadrul unei conferinţe de presă organizate la faţa locului.

Dată fiind importanţa sitului arheologic, viceprimarul i-a invitat pe orădeni să vadă cu ochii lor vatra străveche a oraşului înainte să fie acoperită cu asfalt. "Cei interesaţi pot vizita situl în week-end cu rugămintea să respecte destinaţia lui. Nu de alta dar am avut surpriza să descoperim că în zilele de sâmbătă şi duminică era folosit ca şi teren de fotbal", Biro.

Situl arheologic Salca se află în periferia sudică a oraşului actual, pe o terasă aluvială a Crişului Repede, pe porţiunea cuprinsă între cimitirul municipal şi complexul Lotus Center. Întins pe o suprafaţă de cinci hectare, situl din pepiniera RAPAS este cel mai mare din ţară şi totodată cel mai vechi din Crişana, primele săpături datând din 1871.