Secția de Terapie Intensivă Neonatală a Spitalului Județean din Oradea a fost conectată la rețeaua națională de telemedicină specializată, ceea ce va contribui la scăderea mortalității infantile și la o creștere a calității asistenței medicale pentru nou-născuții prematuri și cu probleme.

Conectarea Neonatologiei din Maternitatea orădeană la sistemul național de telemedicină „permite conectarea cu specialiști din țară și străinătate în vederea efectuării de consultații de la distanță și monitorizării în timp real a pacientului critic nou-născut. Nou-născuții cu probleme grave de sănătate vor beneficia de asistență medicală calitativă și promptă”, a declarat luni pentru BIHOREANUL dr. Radu Galiș, șeful secției Neonatologie și Terapie Intensivă-Neonatologie din cadrul Spitalului Județean.

„Practic, orice pacient va putea fi consultat de la distanță și tot de la distanță vor putea fi văzute și rezultatele investigațiilor, pentru stabilirea celui mai precis diagnostic și elaborarea celui mai bun tratament”, a explicat dr. Galiș.

Acest schimb de informații accelerează luarea deciziilor medicale, pentru care timpul este adesea un factor critic între viață și moarte.

Medicul a precizat că inițiativa sistemului național de telemedicină care să conecteze toate secțiile de Neonatologie - Terapie Intensivă de nivel III din țară (17 la număr) a aparținut celui mai reputat neonatolog român, profesorul Cătălin Cârstoveanu, de la Spitalul Marie Curie din București, unitate cu un nivel de dotare și personal „mult peste vârfuri chiar din Europa occidentală”.

Conectarea la sistemul național de telemedicină pentru Neonatologie a fost posibilă și cu implicarea Fundației Vodafone, care a asigurat finanțarea cu 250.000 euro a unui program la nivel național.  

În ce privește secția de Neonatologie a Spitalului Județean din Oradea, aceasta a îngrijit anul trecut 3.428 nou-născuți prematuri și cu diverse patologii, din Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, Arad și chiar Cluj.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!