Un tânăr de 24 ani din satul Burzuc (comuna Sârbi) a fost reţinut, marţi, de polițiștii Compartimentului Urmăriri - Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Bihor, în baza unui mandat emis pe numele lui de Tribunalul Bihor.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului, comisarul Alina Dinu, a declarat miercuri că tânărul a fost depus în Arestul Poliţiei doar temporar, fiind transferat la Penitenciarul Oradea pentru a-şi executa pedeapsa la care a fost condamnat pentru tentativă de omor.

Tânărul, Gheorghe Biţiş, asistent medical în Germania, a fost arestat pe 26 februarie şi trimis în judecată pe 4 martie în stare de arest preventiv, după ce a atacat un consătean din localitatea Burzuc, lovindu-l cu o sapă în zona cefei.

Agresiunea s-a produs pe fondul unui conflict mai vechi, legat de mejdia terenurilor deţinute de cei doi, iar în urma loviturilor, victima, un localnic de 60 ani şi tată a 8 copii, a ajuns la spital.

Iniţial, Tribunalul Bihor a dispus condamnarea lui Biţiş la 2 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de 4 ani, însă, nemulţumiţi de soluţie, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au atacat-o, cu apel, care s-a judecat la Curtea de Apel, unde, marţi, s-a dat verdictul definitiv.

Astfel, Curtea de Apel a admis solicitarea procurorilor, care au cerut o pedeapsă mai mare şi cu executare în Penitenciar, dispunând condamnarea tânărului la 2 ani şi 6 luni de detenţie, din care vor fi scăzute cele 24 de ore în care Biţiş a fost reţinut şi perioada în care s-a aflat în arest preventiv, între 26 februarie şi 11 aprilie 2016.

De asemenea, instanţa a luat act de acordul de mediere încheiat între Biţiş şi victima sa, prin care cei doi s-au înţeles asupra cuantumului despăgubirilor civile, care au fost stabilite la 40.000 lei, sumă achitată deja victimei. Pe lângă banii respectivi, însă, tânărul a fost obligat de judecători să îi plătească acestuia şi onorariul avocatului, de 3.000 lei, dar şi cheltuielile de spitalizare.