Asistentul medical Sorin Ioan Crăciun, reținut de DNA Oradea sub acuzația că a luat șpăgi de aproape 30.000 euro pentru angajarea a șapte persoane la fostul Spital Municipal Dr. Gavril Curteanu, unde lucra, a scăpat de arestarea preventivă, Tribunalul Bihor hotărând plasarea lui în arest la domiciliu.

Bărbatul a fost președintele SANITAS Bihor și a încasat în trecut 1 an și 2 luni de închisoare cu suspendare pentru că a delapidat peste 130.000 lei din fondurile sindicatului.

În arest la domiciliu

Așa cum BIHOREANUL a mai arătat, procurorii DNA Oradea l-au prezentat miercuri Tribunalului Bihor pe asistentul Sorin Ioan Crăciun cu propunerea de arestare preventivă pe 30 de zile, la o zi după ce acesta a fost reținut pentru trafic de influență.

Concret, bărbatul – asistent medical în cadrul secției de Pneumologie TBC – ar fi pretins și primit sume între 1.500 și 3.500 euro, în total 29.500 euro, de la șapte persoane, cărora le-a promis că le rezolvă angajarea pe perioadă nedeterminată pe posturi de asistenți, brancardieri și îngrijitori la fostul Spital Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea, în anii 2020-2022, în timpul pandemiei. Nici una dintre acestea, însă, nu a fost angajată.

La puțin timp după ce DNA a anunțat reținerea lui Crăciun, Tribunalul Bihor a respins cererea procurorilor privind arestarea sa preventivă, hotărând, în schimb, plasarea lui în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile.

De asemenea, instanța i-a interzis bărbatului să ia legătură cu șase persoane care au calitatea de suspect în dosar și cu o alta, care are calitatea de martor.

Măsura decisă de Tribunal poate fi atacată atât de inculpat, cât și de procurorii DNA, în 48 de ore de la comunicare.

Cu cazier pentru hoție

Sorin Ioan Crăciun are antecedente penale, în calitate de fost lider sindical. BIHOREANUL a aflat că în aprilie 2018 a fost condamnat, printr-o hotărâre a Judecătoriei Oradea rămasă definitivă, la 1 an și 2 luni de închisoare, pentru delapidare.

Este vorba despre suma de 138.437 lei, pe care bărbatul și-a însușit-o din fondurile sindicatului SANITAS, al angajaților din sistemul sanitar, sindicat pe care l-a și condus în județul Bihor în perioada 2013-2014.

Potrivit actualului lider al SANITAS Bihor, asistenta Adriana Vladu, în anul în care s-a aflat la conducerea sindicatului, Crăciun a încheiat numeroase contracte cu mai multe firme, fără aprobarea organului de conducere colectivă, și a cheltuit în interes personal o parte din fondurile strânse cu titlul de cotizație de la membri. În 2014, odată cu schimbarea lui de la șefia SANITAS Bihor, Crăciun a fost exclus din rândurile sindicatului.

Paguba produsă organizației nu a fost recuperată până în prezent decât parțial, suma fiindu-i reținută din salarii, eșalonat. Potrivit surselor BIHOREANULUI, Crăciun ar fi pierdut banii delapidați de la sindicat după ce i-ar fi jucat la păcănele.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!