Asociaţia Firmelor Bihorene acuză de abuz Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea care gestionează parcurile industriale orădene.

"Companiile din parcurile industriale orădene sunt obligate, înainte chiar de a fi construit, să îşi vândă construcţiile către ADLO", a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele AFB, Octavian Dan.

Potrivit liderului AFB, ADLO le-a solicitat rezidenţilor din parcurile industriale să semneze un document cu titlu "Promisiune unilaterală de vânzare". Actul, cu putere de contract, prevede clar, încă de la primul articol că "Promitentul (n.r. compania care face investiţia) se obligă să vândă către Beneficiar (n.r. ADLO) dacă acesta îşi exprimă opţiunea de a cumpăra conform prezentului Contract, viitorul imobil proprietatea Promitentului, constând în construcţii".

Conform contractului, valoarea imobilului va fi stabilită de un evaluator, lucru considerat injust de către reprezentanţii AFB. "Halele de producţie nu sunt apartamente de bloc, fiecare are propriile particularităţi în funcţie de natura producţiei, nu există un preţ standard. Valoarea de piaţă a imobilului o stabileşte o negociere, nu un evaluator", a spus Dan.

Se încalcă dreptul la proprietate!

Potrivit vicepreşedintelui AFB, Liviu Sav, promisiunea unilaterală de cumpărare impusă de ADLO companiilor încalcă drepturile investitorului. "Cu promisiunea de vânzare înregistrată la notar în mână, ADLO îşi notează acest privilegiu în Cartea Funciară. Astfel, firmele nu vor mai putea aplica pentru fonduri europene şi nici lua un credit, pentru că băncile vor fi retricente", a spus vicepreşedintele ADLO.

Liviu Sav este de părere că ADLO încalcă dreptul de proprietate al companiilor asupra propriilor construcţii, nu ţine cont de soarta angajaţilor care pot fi puşi oricând pe liber şi schimbă regula în timpul jocului, pentru că promisiunea de vânzare a fost introdusă abia din acest an, în vreme ce firmele care s-au mutat în parcul industrial în anii anteriori erau obligate doar să asigure administratorul că va avea dreptul de preemţiune dacă vor dori să îşi vândă spaţiile de producţie.

"Nu sunt obligaţi să ne vândă nouă!"

În replică, Delia Ungur, directorul ADLO spune că promisiunea de vânzare impusă companiilor nu este o noutate. "Pornesc de la ideea că reprezentanţii AFB sunt neinformaţi şi nu rău intenţionaţi. Aceste promisiuni de vânzare sunt prevăzute în regulamentul parcului industrial şi în contactele semnate de toate companiile. Nu există niciun element de noutate", spune Ungur.

Potrivit directoarei, prin acest document ADLO încearcă să se asigure că nu va rămâne cu spaţii goale în parcurile industriale dacă una sau mai multe companii vor dori să părăsească Oradea şi va putea avea drept de preemţiune la cumpărarea spaţiilor de producţie deţinute de acestea.

"Investitorii nu sunt obligaţi să ne vândă nouă. Tot ce trebuie să facă este ca, în momentul în care doresc să plece, să ne anunţe: "Vreau să vând. Cumpăraţi?". Noi putem spune "Da, dorim să cumpărăm", şi tranzacţia se face la preţul agreat între părţi, sau putem zice "Nu dorim să cumpărăm, puteţi să vindeţi unui terţ"", a explicat şeful ADLO.

Delia Ungur s-a declarat cu atât mai surprinsă de ieşirea reprezentanţilor AFB cu cât nicio firmă din parcurile industriale ale oraşului nu a reclamat ADLO că este nemulţumită de a depune o promisiune de vânzare.