Iniţiativă lăudabilă a Asociaţiei pentru viaţă Ambulanţa Bihor ai cărei membri - medici, asistenţi şi voluntari - au pornit o campanie de popularizare a aparatelor mobile de defibrilare, atât printre reprezentanţii instituţiilor publice cât şi a oamenilor de afaceri din judeţ.

Scopul? Într-un judeţ în care cel puţin 4 dintre apelurile înregistrate zilnic pe numărul de urgenţă 112 sunt pentru intervenţii la persoane cu probleme cardiace, un astfel de defibrilator montat pe spaţiul public, în apropierea locuinţei, este vital.

"Cine îşi permite ar trebui să cumpere şi să doneze comunităţii pentru că un astfel de aparat poate salva vieţi. În cazul unui om în stop cardiac, şansele de supravieţuire scad cu 15% în fiecare minut", a explicat, vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei, dr. Emil Boţcău.

Defibrilatorul mobil este un aparat care poate fi folosit de persoane fără pregătire medicală prealabilă, pentru că oferă un ghid audio al manevrării, în limba română, dând instrucţiuni clare şi pentru manevrele clasice de resuscitare (pressing şi respiraţie artificială). Practic, nu poţi să greşeşti, dar poţi să ajuţi!

În plus, în variantele mai scumpe, vine într-o cutie dotată cu un mecanism care alertează automat Dispeceratul 112, iar un echipaj de urgenţă este trimis la locul incidentului.

"Defibrilatorul extern analizează ritmul cardiac, iar omul doar apasă pe butoane şi execută manevre la indicaţiile date. Aparatul costă între 1000 euro şi 1500 euro, în cazul celor cu cutie, preţul putând să ajungă până la 2000 de euro. Ar fi bine să avem cât mai multe în oraş, la fiecare colţ de stradă. Dar cel puţin în zonele aglomerate, în incinta Primăriei, la Universitate, la Bazinul Olimpic, în Piaţa Unirii, la Arena Antonio Alexe, în Cetate, în Parcul 1 Decembrie, în Orăşelul Copiiilor, în Gară, în Autogară", a exemplificat Boţcău, făcând o demonstraţie pe loc a modului în care acesta poate fi folosit.

Potrivit lui Boţcău, în Bucureşti există deja cinci astfel de defibrilatoare, în cele mai circulate cinci staţii de metrou, respectiv Unirii 1, Unirii 2, Eroilor, Universitate şi Piaţa Victoriei. Toate defibrilatoarele sunt conectate la Serviciul de urgenţă 112 şi pot fi folosite de oricine.

Ideea amplasării de defibrilatoare mobile în municipiu a fost lansată pentru prima dată în Oradea de reprezentanţii Fundaţiei Comunitare Oradea, luna trecută, odată cu punerea în circulaţie a Cardului Comunitar.

Cardul reprezintă un instrument original de colectare de fonduri. Posesorii au posibilitatea să îl folosească în magazinele sau localurile partenere ale ONG-ului, la fel ca pe un card de fidelitate, un procent din sumele plătite fiind redirecţionat către un fond aflat sub coordonarea Fundaţiei. 

În acest an, din banii astfel strânşi, organizaţia a anunţat că va achiziţiona două defibrilatoare mobile cu comenzi vocale în limba română, care vor fi amplasate în Pasajul Vulturul Negru şi pe strada Republicii.