Primarul Ilie Bolojan conduce în topul încrederii orădenilor într-un sondaj realizat în luna ianuarie de Asociaţia Pro Democraţia.

Chestionarul, completat de 336 de subiecţi prin interviu direct dar şi online, a avut ca scop identificarea efectelor protestelor din noiembrie 2015, asupra clasei politice locale, a reprezentantivităţii instituţiilor locale şi a profilului "candidatului ideal" pentru alegerile din iunie.

"La întrebarea deschisă "În cine aţi avea încredere, dintre politicienii locali, să vă preia o problemă spre rezolvare?", 44% din subiecţi nu au avut nicio alegere. În schimb, dintre subiecţii care s-au pronunţat, cele mai multe opţiuni le-a avut primarul Ilie Bolojan", a anunţat Adrian Şimon, reprezentantul Asociaţiei Pro Democraţia Oradea, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Bolojan a fost nominalizat de 83 dintre subiecţi, urmat la mare distanţă de secundul său, Mircea Mălan, cu 55 de nominalizări. Viceprimarul "aleargă" cot la cot cu deputatul Cseke Attila, care culege încă roadele activităţii depuse în interesul bihorenilor în timpul mandatului de ministru al Sănătăţii. Deşi independent, prefectul Claudiu Pop, provenit din rândurile PSD, încheie topul "politrucilor" de încredere, cu 42 de nominalizări.

Primar de nota 7,2

În ciuda celor opt ani de mandat, în care edilul nu s-a ferit să ia decizii nepopulare, de la reduceri de personal, la exproprieri, amenzi şi majorări de taxe, Bolojan conduce şi în topul simpatiei publice.

Îndemnaţi să noteze de la 1 la 10 mai multe personaje politice şi conducători de instituţii publice, subiecţii i-au dat liberalului nota 7,2. Este, totuşi, cea mai mare notă acordată în cadrul sondajului.

Următorii în top sunt colegii săi de partid, deputatul Ioan Cupşa şi senatorul Cristian Bodea, notaţi cu 7 respectiv 6,9, urmaţi îndeaproape de udemeriştii Cseke Attila şi Istvan Huszar cu note de 6,6 şi 6,2. Prefectul Claudiu Pop a primit nota 6,1 urmat de liderul PSD Bihor, Ioan Mang cu 5,1 şi Cornel Popa cu 4,7.

Cea mai mică notă a luat-o directorul Termoficare, Stănel Necula, notat cu 2, semn că plăteşte încă pentru proasta organizare a lucrărilor din noiembrie, anul trecut, când oraşul a fost lăsat fără căldură în pragul iernii.

"Ilie Bolojan domină topul indicatorilor de încredere şi simpatie. A primit foarte multe note de 9 şi 10, în vreme ce criticii săi, chiar dacă au existat, nu i-au dat note de 1 şi 2. Media lui este de 7,2, ceea ce este foarte mult pentru un primar aflat în al optulea an de mandat", a spus Şimon.

Reprezentantul APD a ţinut să precizeze însă că indicatori ca şi încrederea şi simpatia nu reprezintă automat intenţia de vot a alegătorilor. "Intenţia de vot este altceva şi nu am vrut să intrăm în acest domeniu", a declarat Şimon.

Să fie cinstiţi!

În schimb, APD le-a cerut subiecţilor să nominalizeze calităţile necesare candidaţilor pentru alegerile din iunie. Potrivit repondenţilor, principala calitate a unui politician este să nu fie corupt (70%), urmată de aceea de a fi fost implicat în proiecte comunitare (61%), să fie tehnocrat (46%) şi inactiv politic (44%).

"Se vrea un om nou, curat, care să nu fie bănuit de corupţie, să nu fi avut foarte mult de a face cu sfera politicului, să fi făcut proiecte comunitare şi să fie tehnocrat", a spus ONG-istul.

De altfel, calităţile cerute de alegători de la clasa policită nici măcar nu sunt noi. "În 2015, când oamenii au ieşit în stradă pentru schimbarea Guvernului, asta au şi cerut. Problema este însă că, potrivit sondajului, astăzi, 72% dintre cei chestionaţi spun că după încheierea protestelor nu s-a schimbat nimic în rândul politicienilor orădeni şi bihoreni", a afirmat Şimon.

Reprezentantul APD a declarat că sondajul făcut de ONG va fi trimis la începutul săptămânii viitoare filialelor locale ale partidelor politice. Pentru a avea un "îndreptar" la alegerea candidaţilor...