Condiţii sunt, afaceri să fie! Asociaţiile patronale bihorene au la dispoziţie începând de această săptămână un centru de afaceri modern, cu toate dotările necesare, în incinta Cetăţii. Situat la etajul doi al corpului C din curtea fortificaţiei, în clădirea în care pe vremuri funcţiona Poliţia Rutieră, noul centru de afaceri a fost amenajat cu ajutorul unui proiect transfrontalier în valoare de 4 milioane euro.

Finanţarea a fost câştigată în 2010 de Camera de Comerţ şi Industrie Hajdu-Bihar în parteneriat cu Federaţia Patronilor Bihor. Ulterior, locul asociaţiei patronale a fost preluat de municipalitatea orădeană, pentru că, în lipsa confinaţării de circa 40.000 euro, FPB risca să piardă proiectul.

Realizarea centrului de afaceri din Cetate a fost dusă la bun sfârşit de Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, iar vineri a avut loc inaugurarea oficială.

La eveniment au participat printre alţii viceprimarul Mircea Mălan, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Hajdu - Bihar, Miklossy Ferenc, directorul DMPFI, Marius Moş, şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din cele două judeţe vecine.

"Ideea de a pune la dispoziţia mediului economic acest spaţiu cu toate dotările aferente a fost gândită să sprijine mediul economic orădean şi să dezvolte colaborarea dintre firmele române şi ungare", a spus viceprimarul Mălan.

La rândul său, Miklossy Ferenc a evidenţiat buna colaborare în plan economic între companii din România şi Ungaria. "În ultimii ani, relaţiile comerciale şi de afaceri româno-maghiare s-au dezvoltat foarte mult. În 2012, spre exemplu, s-a ajuns la suma de 7 miliarde euro ceea ce înseamnă foarte mult. Prin comparaţie, relaţiile comerciale cu Rusia, furnizorul de energie al Ungariei, s-au ridicat la 10 miliarde euro, iar cele cu China au fost de 4 miliarde euro", a spus preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Hajdu-Bihar.

Miklossy a spus că partenerii ungari vor sprijini pe cât posibil dezvoltarea economică a judeţului Bihor prin lobby pentru proiectele comune precum finalizarea autostrăzii Transilvania sau realizarea unei linii ferate Oradea - Debreţin.

Camera de Comerţ şi Industrie Hajdu-Bihar şi municipalitatea orădeană derulează în comun nu mai puţin de opt proiecte în valoare totală de peste 10 milioane euro, printre care modernizarea pieţei Rogerius ca şi centru de afaceri cu produse agricole sau realizarea drumului expres din strada Ecaterina Teodoroiu.

În ceea ce priveşte centrul de afaceri din Cetate, acesta a fost modernizat şi dotat cu echipamente IT, aparatură audio-video, sistem de traducere simultană şi altele. Asociaţiile patronale care se vor muta aici vor fi stabilite în perioada următoare, în baza unui plan de management cu criterii clare de departajare precum frecvenţa şi numărul activităţilor, vizibilitatea acestora, numărul de membri şi altele.

Până în prezent şiau depus planuri de management în vederea obţinerii de spaţiu în Cetate Federaţia Patronilor Bihor, Asociaţia Firmelor Bihorene şi Consiliul Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

Mai multe detalii despre centru, dar şi cum arată acesta, în articolul: "Fabrica de business: În Cetatea Oradea a fost finalizat cel mai modern centru de afaceri din Ardeal (FOTO)"