Ca să-şi plătească birurile, orădenii vor băga anul viitor cu 2,5% mai adânc mâna în buzunar. Cel puţin!

Proiectul privind taxele şi impozitele pe 2014 pus în dezbatere de municipalitate prevede majorarea unor taxe vechi şi a altora noi. Desigur, spre propăşirea şi folosul orădeanului...

Casă, scumpă casă...

Potrivit proiectului Primăriei, din ianuarie impozitele pe case şi maşini vor fi majorate cu rata inflaţiei: 2,5%. Astfel, o garsonieră va fi impozitată cu 75 lei pe an, pentru un apartament cu 2 camere proprietarul va plăti 134 lei, iar pentru unul cu 3 camere 178 lei. Cifrele sunt estimative, valoarea exactă urmând să fie proporţională cu suprafaţa fiecărei proprietăţi.

 Tot cu 2,5% va creşte şi impozitul pe autovehicule, unde suma datorată pentru maşinile de până la 1.300 centimetri cubi va ajunge la 57 lei, iar cele din următoarea clasă, cu capacitate între 1.301 şi 1.900 cmc, vor fi taxate cu 185 lei. Singura variantă ca orădenii să mai reducă din sumele datorate va rămâne plata integrală a impozitelor înainte de 31 martie, pentru a beneficia de bonificaţia de 10%, respectiv de 5% în cazul firmelor.

Se mută strada...

03 Ovidiu Muresan_1.jpgPe lângă indexarea cu rata inflaţiei a impozitelor locale, locuitorii a 134 de străzi vor plăti în plus încă 4%, ca urmare a încadrării în altă categorie de taxare. "Prin refacerea zonării fiscale, unele străzi vor trece într-o categorie superioară ca urmare a creşterii calităţii vieţii datorită unor investiţii publice sau private, fie că este vorba de asfaltare, de amenajarea unor spaţii verzi ori de extinderea reţelei de gaz", explică viceprimarul Ovidiu Mureşan (foto).

Astfel, se vor "bucura" de o taxare superioară străzi din cartierul Grigorescu, unde au fost introduse utilităţile, o parte din zona Calea Aradului, unde s-au amenajat spaţii verzi, şi o alta din Oncea, unde s-au făcut asfaltări.

Maxim, am spus!

03 Eduard Florea_3.jpgCel mai aspru vor fi majorate, până la limita maximă admisă de 20%, taxele pentru firmele luminoase afişate pe sediile societăţilor comerciale şi impozitele pe terenurile agricole intravilane. Impactul bugetar va fi totuşi infim. "Suma colectată de pe urma celor 10.000 hectare de terenuri agricole din oraş abia va creşte cu 18.000 lei", spune Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei.

Asta nu înseamnă însă că bugetul local va rămâne neîndestulat. De anul viitor municipalitatea vrea să majoreze taxe mai vechi, precum cea pentru adopţia câinilor cu păstrarea acesora în adăpostul Grivei (de la 60 la 100 lei pe lună), cea privind transportul decedaţilor la capele (care se triplează, de la 50 la 150 lei) şi taxa de închirire a unor amplasamente către comercianţii stradali în cadrul unor manifestări publice (care se înzeceşte, de la 5 la 50 lei/metrul pătrat/zi).

Buni de plată

Anul 2014 va aduce şi taxe noi. Din ianuarie firmele vor datora 100 lei lunar pentru montarea de casete publicitare pe stâlpii din proprietatea Primăriei şi 100 lei anual pentru fiecare metru pătrat din domeniul public folosit pentru amplasarea aşa-numitelor totemuri publicitare.

Culmea, bugetul local va produce bani şi din eliminarea unor taxe, căci Primăria va înlocui abonamentul de parcare pe o singură stradă (în valoare de 40 lei lunar) cu un abonament de 60 lei valabil pe toate străzile. Artificiul, folosit şi de OTL pentru transportul în comun, va obliga şoferii care până acum parcau pe aceeaşi stradă să facă mai departe acelaşi lucru, dar să scoată din buzunar cu 50% mai mulţi bani. Unde mai pui că abonamentul "pentru toate străzile" este valabil doar pe parcările cu marcaje albe, iar Primăria a avut grijă să spoiască în galben parcările din zonele aglomerate, limitând staţionarea la două ore. Ca să încaseze mai mult, de la mai mulţi...


PE ŢEAVĂ!
Taxe speciale pentru probleme speciale...

Pentru anul viitor municipalitatea orădeană ia în calcul introducerea unor taxe speciale pentru rezolvarea unor probleme pe cale fiscală. De asemenea, Primăria îi va impune pe operatorii de utilităţi care şi-au montat reţele pe faţadele clădirilor din centru. Taxa va creşte anual şi are ca scop determinarea firmelor de a-şi muta cablurile în canalele tehnice pe care municipalitatea vrea să le construiască prin parteneriate public-private.

În paralel va fi introdusă o taxă specială pe proprietăţile lăsate în paragină, indiferent că este vorba de locuinţe, terenuri sau hale industriale. Pentru început, ruinele ar putea fi taxate dublu, iar impozitarea va fi majorată anual.