O bandă de escroci specializată în fals de monedă, care a făcut victime în 10 judeţe, inclusiv în Bihor, plătind cu valută falsă mărfuri luate de pe site-uri de vânzări se află în atenţia procurorilor DIICOT, care, marţi, au efectuat 5 percheziţii domiciliare în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Dâmboviţa şi Giurgiu.

Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de presă al DIICOT, din grupare au făcut parte cel puţin 5 persoane care au acţionat în perioada noiembrie 2017 - februarie 2018. Acestea au cumpărat bunuri expuse spre vânzare pe site-uri de anunţuri online, în special telefoane mobile din cele scumpe, cu prețuri cuprinse între 500 şi 1000 euro, pe care le plăteau cu bancnote contrafăcute din cupiura de 100 euro.

Escrocii stabileau întâlniri cu vânzătorii la ore târzii, după lăsarea întunericului, pentru a fi greu de identificat, vorbeau de pe cartele prepay, care după fiecare achiziţie erau dezactivate, şi foloseau la deplasări mai multe autoturisme.

"Până în prezent au fost identificate 6 autoturisme, având acelaşi scop, respectiv îngreunarea identificării acestora", se precizează în comunicat.

Până acum, procurorii au descoperit că escrocii au introdus in circuitul financiar, printr-un număr de 17 plasări, aproximativ 10.000 euro contrafăcuţi şi au prejudiciat un număr de 17 persoane.

"În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că membrii grupului au acţionat coordonat pe raza mai multor județe, respectiv Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Buzău, Focşani, Sibiu, Vâlcea, Olt, Bihor, Ilfov precum şi pe raza municipiului Bucureşti", se mai spune în informare.

În urma percheziţiilor efectuate cu sprijinul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au fost ridicate 15 telefoane mobile, cartele SIM şi 300 de euro susceptibili a fi contrafăcuţi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.