Un bărbat în vârstă de 32 ani a fost arestat preventiv miercuri pentru o perioadă de 30 de zile, după ce a agresat sexual un adolescent în zona de agrement Silvaş. Băiatul de 14 ani a reuşit să fugă şi şi-a alertat părinţii care au sunat la 112. 

Potrivit surselor BIHOREANULUI, incidentul s-a produs duminică după-amiază. Agresorul, Farago Andras, şi-a pândit victima aflată la scaldă pe malul Crişului într-o zonă cu vegetaţie deasă, iar când băiatul s-a apropiat, l-a tras între copaci. Farago i-a tras copilului slipul jos, a început să-l pipăie şi să-l sărute, însă victima a reuşit să scape şi a fugit. 

Adolescentul şi-a alertat părinţii când a ajuns acasă, iar aceştia au sunat imediat la 112. 

Prădătorul sexual a fost identificat şi reţinut miercuri de poliţiştii orădeni, care l-au prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru audieri.

Joi, la solicitarea anchetatorilor, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Oradea a emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Farago, măsură pe care acesta o mai poate contesta la Tribunalul Bihor. 

Totodată, după cum a aflat BIHOREANUL, bărbatul a fost înscris, acum, în Registrul Naţional al persoanelor care au comis infracţiuni sexuale, fotografiat, amprentat şi i s-au prelevat probe biologice. Aşa cum se întâmplă în asemenea situaţii, profilul lui genetic urmează să fie inclus în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.

Ca urmare, chiar dacă va fi eliberat, Farago va rămâne sub supraveghere.

Potrivit legii, persoanelor înscrise în Registru le este interzis, temporar sau permanent, să desfăşoare activităţi profesionale, activităţi de voluntariat sau orice alt tip de activităţi care presupun contactul direct cu copiii, vârstnicii, persoanele cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane vulnerabile, examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane.

Totodată, acestea au obligaţia de a se prezenta periodic la poliţie, dar nu mai târziu de o dată la 3 luni, să comunice profesia, meseria sau activitatea pe care o desfăşoară, mijloacele de existenţă, persoanele minore, în vârstă, cu dizabilităţi sau vulnerabile cu care locuiesc sau cu care au intrat în contact în mod direct şi sistematic, unităţile de învăţământ şcolar sau preşcolar, taberele de copii, spitalele de copii sau orice loc frecventat în mod preponderent de copii, unde au avut acces în această perioadă.

Totodată, ei trebuie să anunţe în prealabil orice deplasare mai lungă de 15 zile, inclusiv destinaţia, scopul deplasării, perioada de deplasare şi mijlocul de transport folosit. În cazul unei schimbări de domiciliu, au obligaţia să se prezinte la organul de poliţie pe raza căruia îşi stabilesc locuinţa, pentru a fi luaţi în evidenţă, în termen de cel mult 3 zile.

Nerespectarea obligaţiilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.