O orădeancă a fost diagnosticată cu gripă de tip AH3N2, a anunţat marţi, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Zoie Bitea, numărul bihorenilor confirmaţi cu diferite forme de gripă în cursul acestui sezon crescând astfel la 11 persoane.

"Este vorba despre o femeie de 56 de ani, din Oradea, de profesie muncitoare, care nu a călătorit în ultimul an nicăieri, dar care probabil s-a dovedit mai vulnerabilă", a explicat dr. Zoie Bitea.

Potrivit directorului adjunct al DSP Bihor, pacienta este internată, izolată, în secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, iar confirmarea virusului AH3N2 a fost transmisă chiar marţi de către Institutul Cantacuzino din Bucureşti.

"Numărul pacienţilor din Bihor confirmaţi cu diferite tipuri de gripă în acest sezon, din septembrie 2012 şi până în prezent, a ajuns la 11 persoane, în opt cazuri fiind vorba despre gripă de tip B şi în alte două de gripă AHN1", a mai spus dr. Zoie Bitea.

Conform spuselor acesteia, toate aceste forme de gripă sunt deosebit de agresive, iar cea de tip AH3N2 este cea mai recentă, ea având originea în SUA, de unde în cursul lunii decembrie a anului trecut s-a răspândit în Europa.

"În prezent, mai avem încă trei cazuri suspecte de gripă pentru care am trimis probe în vederea analizării la Institutul Cantacuzino şi pentru care aşteptăm rezultatele", a mai spus directorul adjunct al DSP Bihor.

Printre principalele simptome ale gripei se numără creşterea temperaturii la peste 39 de grade, apariţia şi persistenţa durerilor de cap şi durerilor musculare, precum şi instalarea unei stări generale de sănătate alterate, însoţită uneori de tuse, la început seacă, iar apoi productivă.

Toate aceste forme de gripă pot fi mortale.