Zece persoane din Bihor confirmate cu Covid, bărbaţi şi femei din diferite localităţi, figurează în prezent în evidenţele autorităţilor sanitare şi administrative din judeţ ca fiind autoizolate voluntar la domiciliu. Toate cele 10 persoane au refuzat internarea după o decizie a CCR din 25 iunie, conform căreia au libertatea de a nu fi spitalizate, chiar dacă pot răspândi infecţia şi altor persoane.  

Informaţia a fost furnizată de surse care gestionează criza sanitară la nivelul judeţului, după ce BIHOREANUL a solicitat explicaţii privind diferenţa dintre numărul aşa-numitelor „cazuri active” (persoane confirmate cu Covid în acest moment) raportat luni dimineaţă (şi anume 43) şi numărul persoanelor confirmate cu Covid şi internate la Spitalul Municipal din Oradea (în total 33, din care 31 la secţia de Boli Infecţioase, iar 2 la ATI).

„Diferenţa este dată de numărul persoanelor care au fost confirmate cu Covid, dar care au declarat că sunt asimptomatice şi au refuzat internarea în spital după decizia CCR”, au declarat sursele BIHOREANULUI.

Potrivit acestora, pentru că în 25 iunie CCR a declarat neconstituţionale internarea obligatorie, plasarea în carantină sau în izolare la domiciliu, autorităţile nici nu mai fac verificări pentru a afla dacă cele 10 persoane, cărora li s-a recomandat să stea izolate la domiciliu timp de 14 zile şi au promis că vor face acest lucru, rămân cu adevărat în case sau, dimpotrivă, circulă libere. „Pentru că izolarea la domiciliu nu este obligatorie, nerespectarea recomandării nu are sens să fie verificată”, spun sursele.

Între cele 10 persoane care au declarat autorităţilor că refuză internarea în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal din Oradea se află şi 4 asistente de la Spitalul Municipal din Salonta, unde cu două săptămâni în urmă a fost depistat un adevărat focar, doar alte două asistente ale unităţii acceptând să fie internate în Oradea.

Pe de altă parte, este de menţionat că, dacă în urma unor anchete epidemiologice, se va dovedi că una dintre cele 10 persoane, care au refuzat internarea şi au declarat că stau în case, a infectat o altă persoană, poate fi pusă sub acuzare pentru zădărnicirea combaterii bolilor, conform Codului Penal. Acest lucru este posibil, însă, numai după ce se dovedeşte infectarea altor persoane, fiind exclus aspectul preventiv, lăsat prin decizia CCR exclusiv pe seama conştiinţei persoanelor infectate cu Covid, care au primit libertatea de a răspândi sau nu boala.