Comercianţii din Piaţa Rogerius se mută la cort. "Având în vedere că licitaţia pentru construirea viitorului centru de afaceri cu produse agroalimentare pe amplasamentul Pieţei Rogerius a fost adjudecată, ne aşteptăm ca lucrările să înceapă undeva în prima parte a anului viitor", a declarat Liviu Andrica, directorul ADP, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acestuia, lucrările vor începe în ianuarie, cu amenajarea unui punct termic subteran în capătul pieţei dinspre strada Blaise Pascal şi cu demolarea celui suprateran existent în prezent. "Lucrările se vor desfăşura pe trei sectoare. În prima etapă, când se va lucra la punctul termic, şantierul nu va afecta comercianţii pentru că se va întinde doar până la hala de lactate. În cea de-a doua etapă, probabil din februarie, vom muta comercianţii în cortul pe care îl vom amenaja în parcarea din faţa spitalului", a spus Andrica.

După toate probabilităţile cea de a treia etapă, care va afecta zona de bazar dinspre linia de tramvai, va fi transformată în şantier abia în 2015.

Pieţari şi corturari

Pentru a avea unde muta comercianţii afectaţi de lucrări, Administraţia Domeniului Public a cumpărat cu 291.000 lei un cort din aluminiu cu o suprafaţă de 1.200 metri pătraţi. Cortul va ocupa aproape jumătate din suprafaţa parcării.

"Este un cort de expoziţie, după modelul celor pe care le vedeţi în străinătate, cu stuctură de aluminiu acoperită cu pânză ignifugă şi cauciucată", a spus Andrica. Potrivit directorului, comercianţii relocaţi în cort vor beneficia de acelaşi facilităţi ca în piaţă, aceştia urmând să se poată racorda la reţeaua de curent electric.

Investiţii de 10,4 milioane euro

Achiziţia cortului din aluminiu este doar una dintre investiţiile făcute de ADP în 2013. Potrivit unei informări aparţinând conducerii societăţii, bugetul total alocat investiţiilor s-a ridicat la 47,1 milioane lei, echivalentul a 10,4 milioane euro. Cele mai mari lucrări, aflate încă în faza de derulare, respectiv licitaţie, sunt viitoarele parcări supraterane din zona Tribunalului şi din Piaţa Independenţei a căror valoare se ridică la 43,3 milioane lei.

În ceea ce priveşte activitatea de administrare a pieţelor, societatea a cheltuit anul acesta 1,1 milioane lei cu acoperirea pieţei Cetate, reparaţii la acoperişul halei de legume şi renovarea sediului administrativ şi altele, respectiv 239.000 lei cu modernizarea aleilor şi împrejmuirea cu gard a pieţei Obor. De asemenea, în piaţa Decebal s-au cheltuit 540.000 lei cu reabilitarea copertinei metalice, achiziţia a 36 de mese din fibră de sticlă şi a tot atâtea module metalice, în piaţa Ioşia s-au investit 57.000 lei cu închiderea laterală şi achiziţia a 12 module metalice, iar pentru piaţa Nufărul au fost cumpărare 11 module metalice cu 30.000 lei.

La fel, lucrările făcute în cimitirul municipal, de la amenajarea magazinului de pompe funebre până la modernizarea aleilor şi desecarea cimitirului municipal au costat în total 1,7 milioane lei.

Citeşte pe aceeaşi temă şi "Centrul de afaceri din Piaţa Rogerius va fi construit cu 22,9 milioane de lei de TIM Cluj"