Echipaje mixte formate din poliţişti rutieri, inspectori RAR şi ai DSP Bihor au ieşit pe străzile Oradiei în perioada 21-30 iunie, într-o acţiune care a vizat verificarea stării tehnice a maşinilor şi motocicletelor, detectarea defectelor și a neconformităților referitoare la emisiile poluante şi zgomot, cele din urmă fiind măsurate cu echipamente specifice de specialiștii Direcției de Sănătate Publică Bihor.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, inspectorii au găsit patru autovehicule care, în mers sau staționare, au poluat fonic, trei dintre acestea fiind motociclete care aveau tobele de eşapament „tunate”, tocmai pentru a fi mai zgomotoase.

În condiţiile în care limitele legale de zgomot din apropierea unei locuinţe nu trebuie să depăşească 50 de decibeli, aparatele au măsurat în cazul motoarelor valori de două ori mai mari, respectiv 102,5, 102,6 şi 103 decibeli, care, în plus, depăşeau şi cifrele prevăzute în cărţile tehnice ale vehiculelor.

Urmarea? Motocicliştii s-au ales cu amenzi între 4 şi 5 puncte pentru zgomot, la care s-au adăugat alte 6-8 puncte pentru modificările neomologate. „Pentru ambele contravenţii, poliţiştii au ridicat certificatele de înmatriculare ale motocicletelor”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul Alina Dinu.

În total, spune Dinu, în cadrul acțiunii au fost reținute 18 certificate de înmatriculare, din care șase ale unor motociclete și două ale unor vehicule înmatriculate în străinătate. Totodată, 36 de şoferi s-au ales cu amenzi în valoare de 16.602 lei.

Echipaje mixte formate din poliţişti rutieri, inspectori RAR şi ai DSP Bihor vor continua acţiunile în traficul din Oradea pe toată perioada lunii iulie.