Prefectura Bihor anunţă că odată cu intrarea în vigoare a OUG 41/2016 privind măsurile de simplificare în administraţia publică centrală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cetăţenii beneficiază de simplificarea procedurilor cu privire la plata taxei de paşaport, a permisului de conducere şi a tarifelor aferente eliberării certificatelor de înmatriculare, păstrării numerelor de înmatriculare, emiterii unor numere de înmatriculare preferenţiale şi a autorizaţiilor provizorii.

Concret, plata acestor taxe nu se mai face la ghişeele CEC, sumele aferente putând fi plătite prin virament bancar (inclusiv prin dispozitivele POS), prin mandat poştal, în numerar la unităţile Trezoreriei, la sediul Prefecturii sau al Serviciului Public Comunitar Permise şi Înmatriculări, ori – cel mai comod – online, prin internet banking.

Dovada achitării taxelor, în varianta online se face prin extrasul de cont, descărcat în format PDF, însă deocamdată funcţionarii nu ştiu dacă simpla printare a acestuia este suficientă sau dacă ar fi necesară şi certificarea lui printr-o ştampilă a băncii, ceea ce însă nu ar mai fi o simplificare, ci un alt drum, la bancă.

Informaţiile care trebuie completate de cetăţeni pe documentele de plată sunt: CNP-ul şi numele persoanei, contul IBAN, codul fiscal şi denumirea Instituţiei Prefectului unde se depune cererea de eliberare a paşaportului/permisului/certificatului de înmatriculare/altor acte, precum şi suma şi tipul actului solicitat.

Codul de identificare fiscală a Prefecturii Bihor este 4348882, iar conturile IBAN sunt – pentru înmatriculări – RO30TREZ076502601X0169937, iar pentru paşapoarte – RO04TRZ07650260X16936.

UPDATE: Un bihorean care a dorit să achite taxa pentru eliberarea unui paşaport s-a lovit, vineri dimineaţă, de realitate: funcţionarii nu s-au adaptat Ordonanţei privind simplificarea plăţilor. La Prefectură, de pildă, jandarmul l-a informat că nu poate achita taxa decât pentru eliberarea paşaportului provizoriu, cu valabilitate pe 2 luni, iar la Serviciul Paşapoarte a fost direcţionat fie către Prefectură, fie către Trezorerie. Concluzia? Ori plătiţi la unităţile Trezoreriei ori, cel mai uşor, online.