Apariţie inedită în Oradea, unde o vulpe a fost pozată joi seară, în timp ce căuta hrană în tomberonul unui bloc din cartierul Nufărul.

Informaţia a fost sesizată BIHOREANULUI de un cititor, care a transmis şi poze. "Este a doua oară când o văd, pe strada Bumbacului, la numărul 44, în spatele blocurilor. Am incercat să o sperii, dar nu îi este frică, pare a fi obişnuită", a transmis cititorul.

BIHOREANUL a încercat să afle mai multe detalii, arătând fotografia unor specialişti. Un vânător a opinat că imaginea - realizată în condiţii de noapte - ar putea reprezenta la fel de bine un şacal (asemenea exemplare au mai fost întâlnite în jurul oraşului), dar biologul Grădinii Zoologie din Oradea, Florin Ienciu, spune că mai degrabă este, totuşi, o vulpe.

"Eu înclin să cred că este o vulpe, pentru că şacalii umblă în haite, iar exemplarul pe care îl vedem este solitar. În orice caz este un exemplar slăbit, bătrân şi deshidratat, care a riscat să intre în oraş în căutare de hrană. În starea în care se află, în libertate nu ar putea să-şi prindă hrana (iepuri, şoareci, păsări şamd). Aşa s-ar putea explica şi faptul că nu a fugit când a văzut oameni", a declarat Ienciu pentru BIHOREANUL.

Precizând că în mod normal vulpile nu sunt periculoase pentru oameni, specialistul atrage atenţia ca aceştia să fie precauţi. Singurele cazuri în care vulpea nu fuge de om este fie când e foarte înfometată, fie când are rabie, situaţie în care animalul devine deosebit de periculos. "În momentul în care vedeţi că animalul nu fuge de om, lăsaţi-l în pace, ca să nu vă puneţi în pericol", a mai spus el.

Ienciu a mai spus că prezenţa vulpilor în oraş nu este ieşită din comun, dat fiind că acestea trăiesc pe malurile Crişului Repede, pe cele ale Peţei, precum şi în pădurile din jur.

Pe de altă parte, pe Facebook, unii utilizatori au reclamat că în Oradea au apărut şi şacali aurii (canis aureus), care au intrat în curţile oamenilor în căutare de mâncare. Prezenţa şacalilor în zona Oradiei a fost confirmată şi de Ienciu, care a precizat că există câteva familii în stufărişul din zona Borşului.

Potrivit biologului, în ultimii 2-3 ani au fost împuşcate de vânători, în cadrul unor partide organizate, aproximativ 9 exemplare de şacali.