Plimbarea prin şanţul Cetăţii poate fi pe cât de plăcută, pe atât de periculoasă. Porţiuni din zidul de contraescarpă al fortificaţiei au început să se prăbuşească sub presiunea caselor dinspre Calea Clujului. Pentru a evita eventualele accidente, Administraţia Cetăţii a delimitat zona periculoasă şi a montat în şanţul fortificaţiei panouri de avertizare.

"Sub presiunea caselor, în cursul lunii martie, pe partea dinspre Calea Clujului, s-a surpat partea de cărămidă de sub grinda de beton care a rămas suspendată. Ca să putem face reparaţii, imobilele din zonă vor trebui să se retragă cu cel puţin un metru", a declarat Dumitru Noane, administratorul Cetăţii.

Reparaţiile zidurilor fortificaţiei vor fi incluse în cea de-a treia etapă de reabilitare a Cetăţii. "Acolo, ori vom găsi o variantă de finanţare europeană, ori le vom reabilita treptat, tronson cu tronson, din bugetul municipalităţii şi la Consiliului Judeţean astfel încât în 10 - 15 ani să terminăm", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Dumitru Sim, manager de proiect în cadrul primelor două etape de reabilitare a Cetăţii, estimează că zidurile surpate ar putea fi reparate cel mai curând după anul 2014. "Vom căuta o soluţie de finanţare în următorul ciclu bugetar european. Este vorba de foarte mulţi bani. Costurile lucrărilor se ridică undeva la 20 - 22 milioane euro, pentru că implică atât reabilitarea contraescarpei cât şi a patru din cele cinci bastioane şi a curtinelor", a spus Sim.

Construit la începutul secolul XVII, zidul de contraescarpă al Cetăţii se află într-o accentuată stare de degradare. Aceasta a culminat la începutul anilor 2000 cu prăbuşirea în gol a jumătate dintr-o casă dinspre strada Calea Clujului.