Centrul Oradiei e numai bun de poligon de antrenament pentru lupta anti-tanc. Şoferi lipiţi de parbriz circulă oglindă la oglindă, încălecând dâmburile de pe buza şanţurilor în care echipe de muncitori dau la târnăcop.

Frontul se întinde pe 62 de străzi. Aproape nu există arteră fără conducte descoperite. "Constructorii au atacat mai multe străzi din centru până în Nufărul. Au săpat, au tras ţevile şi s-au dus mai departe", povesteşte Gheorghe Popa, directorul tehnic al Companiei de Apă Oradea. În urma lor rămâne praful...

Asaltul târnăcoapelor

Extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare dau traficul peste cap. Cele 70 milioane lei puse la bătaie în Oradea prin programul Aparegio i-au făcut pe constructori să sape în toate colţurile oraşului, din centru până în Nufărul, Oncea şi Podgoria, ceea ce provoacă nervi şoferilor şi dureri de cap riveranilor.

"Dacă nu vrei să te enervezi, mai bine eviţi zone ca Piaţa 22 Decembrie, Cloşca, Crişan sau Ion Vidu. Peste tot unde se lucrează se circulă greu", zice Iosif Rad, vicepreşedintele Camerei Taximetriştilor. Rad spune că traficul se porneşte după ora 8 şi se domoleşte după 16, aşa că "dacă nu eşti obligat să circuli peste zi, mai bine laşi plimbările până seara".

Praf şi secret

Având în vedere îngustimea străzilor, cel mai greu se străbat cele din centru. Asaltată de muncitorii firmei Selina, zona e brăzdată de şanţuri şi plină de praf. "Muncitorii au lucrat trei săptămâni, au îngropat conductele şi au plecat lăsând strada desfundată", spune o locatară din strada Crinului.

Datorită dâmbului de pietriş de pe margini, maşinile îşi dispută mijlocul străzii ridicând în urmă perdele de colb. "Trebuie să spăl geamurile tot la o săptămână şi nu pot să las nicio haină la uscat", zice femeia. Situaţia e aceeaşi pe toate străzile în lucru, de la Mihail Kogălniceanu şi Sucevei până la Feldioarei şi Făgăraşului.

Proasta semnalizare a lucrărilor încurcă şi mai mult circulaţia. În strada Dimitrie Cantemir, în absenţa indicatoarelor care să anunţe îngustarea drumului, şoferii care circulă pe banda întâi se trezesc brusc în faţa şanţurilor. La ore de vârf, ghinioniştii trebuie să aştepte minute bune înainte să poată schimba banda.

Cu puţine excepţii, panourile cu informaţii despre lucrări sunt inexistente. "Muncitorii vin, sapă, acoperă şi pleacă. În lipsa unor panouri, nu ştie nimeni cine ce a lucrat şi când trebuia să termine",  spune un orădean din centru.

Două veri de foc

Problema e că lucrările sunt abia la început. Anul acesta constructorii vor munci pe doar 62 din cele 200 de străzi incluse în program. Selina se ocupă de centru şi ieşirea spre Deva, Gavella de Ioşia, Instalaţii-Montaj de cartierul Grigorescu, iar Depona Edilitare de Oncea. Cum termenul de finalizare este toamna anului 2015, orădenii vor mai avea de îndurat încă două veri.

08 Gheorghe Popa.jpg"Pentru a profita la maxim de perioada verii, constructorii au atacat simultan foarte multe străzi şi s-au mutat fără să le aducă la starea iniţială. Ca să nu iasă harababură le-am cerut ca înainte să deschidă alte lucrări să le încheie pe cele începute", spune Gheorghe Popa (foto), directorul tehnic al CAO. Popa recunoaşte că semnalizarea şantierelor e o obligaţie de bază a firmelor, dar spune că acestea nu puteau monta panouri pe fiecare şanţ. "Contractul cuprinde circa 600 de străzi, iar să faci atâtea panouri ar fi o risipă", zice el.

În consecinţă, CAO a cerut panouri doar pe arterele mari. Astfel au fost afişate informaţii doar pe străzile Nojoridului, Meşteşugarilor, Cantemir, Densusianu, Oneştilor şi pe centură, urmând să fie puse şi pe Borşului.

Lege pentru cei mici...

08 Adriana Lipoveanu.jpgAdriana Lipoveanu (foto), directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef, consideră că, deşi pot fi numărate pe degete, panourile deja montate pe bani europeni sunt bune şi suficiente. "Dacă în cazul construcţiei unei case este destul de limpede unde trebuie montat panoul, în cazul lucrărilor de reţele, care se întind pe kilometri întregi, legea nu prevede câte şi unde trebuie puse", spune Lipoveanu.

Cum lucrările din Oradea au fost licitate pe patru pachete, Primăria e cât se poate de mulţumită cu cele şase panouri. Ca-n bancurile cu Radio Erevan, teoretic dispune de două panouri în plus, dar practic îi lipsesc cu zecile...


ŞANTIERELE ORADIEI
Lucrări după lucrări!

Pe lângă lucrările de înlocuire şi extindere a reţelelor de canalizare desfăşurate în toate zonele, municipalitatea are în curs de finalizare lucrări de modernizare a străzilor Moliere, Alexandru Haşaş, Liszt Ferenc, Frunzei şi Juhasz Gyula. În plus, săptămâna trecută municipalitatea a demarat procedura de achiziţie pentru lucrări de modernizare a străzilor Crângului, Molidului, Nojoridului, Episcop Vasile Hossu, Tăbăcarilor şi Ţiglarilor, menite să ridice gradul de confort în Velenţa, Episcopia Bihor şi Grigorescu. "Pe străzile care vor fi modernizate se vor introduce în prealabil reţele de apă şi canalizare", spune Mircea Ghitea, directorul tehnic al Primăriei.