Parteneriatele încheiate de Consiliul Județean Bihor cu alte instituții, de la Prefectură și Garda de Mediu până la Poliție și Drumurile Naționale, au dus la rezultate satisfăcătoare în primul an de salubrizare sistematică a județului, apreciază președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, inițiatorul acțiunilor concertate pentru curățarea locurilor publice de deșeuri.

Cooperarea între instituții s-a lăsat în acest an cu confiscarea a 3 vehicule și amendarea cu aproape 2 milioane lei a persoanelor care au aruncat gunoaie pe marginea drumurilor și în alte spații publice din diverse zone ale județului, conform unui bilanț prezentat marți într-o conferință de presă la care au participat, alături de președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, și prefectul județului, Dumitru Țiplea, șeful Inspectoratului Județean de Poliție, chestorul Alin Haniș, directorul județean al Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură, Cristian Câmpan, comisarul Monica Crișan, de la Garda de Mediu Bihor, și șeful Secției Drumuri Naționale Bihor, Traian Bulzan.

CJ Bihor a pus la dispoziția presei locale și imagini, foto și video, cu persoane surprinze în timp ce aruncau deșeuri pe marginea drumurilor, cărora le-au fost date amenzi, iar unora și confiscate mașinile.

Chestie de civilizație

La un an după semnarea unui acord de parteneriat prin care cele 6 instituții și-au asumat responsabilități în identificarea locurilor unde se depozitează clandestin deșeuri, a persoanelor care aruncă gunoaie în locuri publice și sancționarea lor, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan (foto), a spus că obiectivul de a face din Bihor un județ curat a devenit prioritar deoarece curățenia „este unul dintre semnele distinctive ale civilizației”, care contribuie și la dezvoltarea județului, fiind un fapt demonstrat că nimeni nu face investiții în locuri neîngrijite, și la starea de sănătate a populației.

Bolojan a amintit că în acest sens CJ Bihor și-a propus să stabilească responsabilități, standarde de curățenie și sancțiuni celor care le încalcă, să pună în funcțiune sistemul de colectare selectivă a deșeurilor, să acceseze fonduri nerambursabile pentru salubritate și mediu, să înființeze în județ centre de colectare a deșeurilor voluminoase (amenajarea a 4 astfel de centre fiind în curs în orașe și intenția de realizare a altor 7 în pregătire), să rezolve problema câinilor fără stăpân și în celelalte zone ale județului decât Oradea (un prim adăpost provizoriu fiind aproape de finalizare în Aleșd), să realizeze curățarea zonelor turistice, a cursurilor apelor și a marginilor drumurilor naționale, județene și comunale și, nu în ultimul rând, să susțină activități educative pentru mărirea gradului de colectare selectivă a deșeurilor și pentru menținerea curățeniei publice.

Poliția, cu camere de supraveghere mobile

În acest prim an de parteneriat, în care Poliția a primit sprijin logistic din partea CJ Bihor, constând în patru camere de supraveghere video mobile, ce pot fi amplasate oriunde și sunt autonome din punct de vedere funcțional (fără a presupune conectarea la surse de curent exterioare), agenții Inspectoratului Județean de Poliție Bihor au sancționat, cu ajutorul imaginilor înregistrate de acestea, 33 de persoane.

Potrivit chestorului Alin Haniș (foto), șeful Poliției Bihor, „au fost depistate, identificate și sancționate 33 de persoane care au aruncat deșeuri în proximitatea drumurilor naționale, județene și comunale”, acestea fiind amendate cu 240.000 lei, după ce camerele de supraveghere au fost folosite, prin rotație, în Țețchea, Pădurea Neagră, Beiuș, Remeți, Cauaceu, Aleșd și Miersig.

De asemenea, au fost confiscate 3 vehicule folosite la transportarea deșeurilor, iar imaginile au fost prezentate inclusiv jurnaliștilor, după ce numerele de înmatriculare ale mașinilor și fețele contravenienților au fost blurate pentru a nu încălca legislația referitoare la datele personale.

De precizat că toate cele patru camere de supraveghere pot identifica persoane și vehicule inclusiv pe întuneric.

Plus sesizări penale

Șeful IPJ Bihor a precizat că polițiștii și comisarii Gărzii de Mediu, cu care au colaborat, au avut în unele cazuri și sprijinul unor primari care au solicitat amplasarea camerelor de supraveghere mobile în locuri consacrate ca zone preferate pentru depozitarea clandestină a deșeurilor.

Pe de altă parte, comisarul de mediu Monica Crișan (foto) a adăugat că tot în acest an reprezentanții acestei instituții au dat și alte 68 amenzi, în valoare totală de 1,68 milioane lei, precum și 20 de avertismente, altor persoane prinse „în acțiune” în timp ce aruncau deșeuri, precum și pentru arderi de deșeuri și deversări de deșeuri periculoase, făcând pentru aceste din urmă fapte, care sunt infracțiuni, și două sesizări penale.

APIA: fără plăți pentru terenuri neîntreținute

La rândul său, directorul executiv al APIA Bihor, Cristian Câmpan (foto), a arătat că a întreprins acțiuni de verificare a terenurilor agricole neîntreținute și care se învecinează cu drumuri naționale, județene și comunale, informând proprietarii pentru a le curăța dacă vor să intre în posesia subvențiilor.

Cele mai multe și de impact acțiuni s-au desfășurat pe marginea DN1 (pe tronsonul Oradea – Aleșd – Borod), DN76 (între Oradea – Sâmbăta – Beiuș) și DN79 (între Oradea și Salonta), fiind identificate sute de parcele cu „vegetație nedorită”, adică lăstăriș.

„APIA a notificat cei 80 de fermieri și le-a stabilit termen să-și curețe parcelele până luna viitoare, dar spre surprinderea mea am constatat că între Oradea și Salonta mulți au și făcut deja acest lucru”, a spus Câmpan.

Toaletări și salubrizare

Șeful Secției Drumuri Naționale Bihor, Traian Bulzan (foto), a afirmat că în baza protocolului încheiat cu Consiliul Județean și cu celelalte instituții, muncitorii care lucrează la întreținerea celor peste 500 km de șosele naționale ce străbat Bihorul au făcut în acest an tăieri de lăstăriș pe 150.000 metri pătrați de-a lungul acestora și cosiri mecanizate pe 1,250 milioane metri pătrați de acostamente.

De asemenea, potrivit spuselor lui Bulzan, în urma acțiunilor de toaletare și îndepărtare a deșeurilor găsite inclusiv după îndepărtarea lăstărișului și cosiri au fost ridicate 270 tone de deșeuri, atât de pe marginile drumurilor, cât și din proximitatea parcărilor și refugiilor. „Asta înseamnă cam 500 kilograme de deșeuri pe un kilometru de drum”, a conchis șeful SDN Bihor.

„Să fie nu 3, ci 30 de mașini confiscate!”

Președintele CJ Bihor a afirmat că acest prim an de aplicare a protocolului încheiat de cele șase instituții pentru curățarea județului și păstrarea curățeniei a fost unul de „calibrare”, dar scopul e ca de anul viitor aceste activități să fie și mai eficiente.

În acest scop, a spus Bolojan, vor fi „vânați” și cei care aruncă deșeuri din mers, din mașini. „Să fie nu 3, ci 30 de mașini confiscate, pentru că există aceste fapte, nu pentru că ne place să dăm amenzi. Altfel, bugetele cheltuite pentru curățenie vor fi mari, iar starea de curățenie nu se va menține”, a explicat șeful CJ Bihor.

Totodată, acesta a spus că „ne dorim o hartă, făcută de cetățeni, a deșeurilor depozitate ilegal, pentru că oricât s-ar zbate comisarii Gărzii de Mediu nu ar reuși să le perieze pe toate”. Altfel spus, Bolojan ar vrea ca bihorenii să semnaleze autorităților unde se depozitează clandestin deșeuri, dorindu-și inclusiv ca la viitoarea aplicație informatică să contribuie și ONG-urile de mediu.

De asemenea, președintele CJ Bihor a spus că instituția pe care o conduce va continua și anul viitor să realizeze infrastructură pentru colectarea selectivă a deșeurilor, inclusiv din zonele turistice.