Şoferii obişnuiţi să îşi parcheze bolizii în buza crâşmei unde îşi sorb limonada vor avea o problemă. La propunerea primarului Ilie Bolojan, Consiliul Local a majorat amenda pentru intrarea cu autovehiculele în zonele pietonale din centrul oraşului. Sancţiunile au crescut de la 500 lei la 1.000 lei pentru perimetrele pietonale din centru, dar pentru Piaţa Unirii şi Pasajul Vulturul Negru au sărit la 2.500 lei.

Accesul (ne)îngrădit

Potrivit regulamentului privind accesul controlat al vehiculelor în zona pietonală centrală, modificat joi de Consiliul Local, maşinile au voie să pătrundă pe spaţiile pietonale din zonele Republicii, Piaţa Unirii şi Vasile Alecsandri numai între orele 7- 9 şi numai pentru aprovizionarea unităţilor comerciale.

Excepţie de la această limitare fac riveranii care intră sau ies cu autoturismele din curţi şi maşinile de transport valori ce deservesc unităţile bancare. Poliţia Locală a constatat, însă, că amenzile prea mici încurajează şoferii să circule cu maşinile până în buza localurilor.

"Am constatat că după ora 9:30, când teoretic nu ar mai trebui să existe maşini în zona pietonală, sunt tot felul de autovehicule în zonele pietonale, pentru că unii aduc în continuare marfă, iar alţii le-au uitat acolo", a explicat primarul Ilie Bolojan în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa de Consiliu.

Pactul cu constructorul...

Majorarea amenzilor are ca scop descurajarea accesului cu maşina în zonele pietonale, în condiţiile în care dalele albe din Piaţa Unirii, puse numai în perimetrul destinat pietonilor, au crăpat sub greutatea roţilor autovehiculelor.

"Am luat această decizie pentru că am făcut o înţelegere cu firma care a făcut reabilitarea Pieţei Unirii, să schimbe pe cheltuiala lor dalele din crăpate. Dacă peste un an vor apărea şi alte crăpături fără să fi existat maşini care să urce pe aceste dale e clar că va fi vorba de un defect de proiectare şi totul va fi decontat pe cheltuiala firmei. Dacă firma demonstrează însă că aici au intrat maşini, constructorul va putea să invoce responsabilitatea Primăriei", a explicat Bolojan.

Lucrările de reabilitare a Pieţei Unirii - realizate de asocierea firmelor Electro Construct Sildac, Porfido Edarte Conzortio Stabile, Europorfidi, Imsaurisa şi Gardener - au fost finalizate în primăvara anului 2016.

Executantul a oferit municipalităţii o garanţie de 10 ani. La sfârşitul lunii trecute, la cererea Primăriei, constructorii au început înlocuirea dalelor crăpate, pe cheltuiala lor, deşi puteau certifica cu fotografii că dalele s-au fisurat din cauza maşinilor de mare tonaj care au intrat în Piaţa Unirii.