Constructorii centurii Nojorid au început lucrări pentru amenajarea unei giraţii la intersecţia noului drum cu şoseaua naţională DN 79 Oradea - Arad şi cu drumul comunal DC 77 spre Livada de Bihor, a anunţat vineri Consiliul Judeţean Bihor, printr-un comunicat care arată că în prezent se lucrează la terasamentele giraţiei.

Concomitent, pe centura Nojorid se lucrează la podeţele din cartierul Grigorescu din Oradea, de unde începe traseul centurii, la şanţuri, la amenajarea a 24 staţii de autobuz şi au fost asfaltate porţiuni din pista pentru bicliclişti.

Drumul de legătură între Oradea şi Nojorid are o lungime totală de 8,3 km, din care centura propriu-zisă, din oraş până la Apateu, are o lungime de 5 km. Traseul cuprinde şi două bretele de legătură cu DN79, una la intersecţia cu DC 77 care duce spre Livada de Bihor, în lungime de peste 1,6 km, iar cealaltă spre centrul comunei Nojorid. În continuare, drumul se va intersecta cu Inelul Rutier Metropolitan, un proiect al CJ Bihor care va conecta DN79 Oradea - Arad, DN76 Oradea – Deva şi DN1 Oradea - Cluj.

Centura Nojorid face parte din lotul II al proiectului "Creşterea accesibilităţii pe drumurile judeţene în Zona Metropolitană Oradea", în care mai este cuprinsă şi centura Sântandrei, cele două investiţii având o valoare totală de 84,394 milioane lei, fără TVA.

Lotul I al proiectului presupune, de asemenea, realizarea centurii Oşorhei şi reabilitarea drumului judeţean DJ 767E pe o porţiune de 12 km între Oşorhei şi Copăcel, valoarea acestor lucrări fiind de 108,275 milioane lei, fără TVA. În ambele etape, construcţia o execută firma PORR Construct, termenul de finalizare fiind stabilit la 18 luni de la emiterea ordinului de începere a acestora (dat în februarie 2023).

Al treilea lot al proiectului "Creşterea accesibilităţii pe drumurile judeţene în Zona Metropolitană Oradea" prevede şi realizarea centurii Biharia şi a legăturii cu localitatea Paleu (5,6 km + 3,1 km).  

Finanţarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2021 – 2027.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!