Gata cu coşurile vandalizate, scandalurile în gaşcă şi "liniuţele" pe şoseaua de centură. Ai comis-o, plăteşti! Municipalitatea şi Poliţia pun în funcţiune din această săptămână un sistem de monitorizare unic în ţară. Nu mai puţin de 108 camere video vor supraveghea întreg oraşul, monitorizate direct din sediul Poliţiei.

"Sistemul va uşura identificarea autorilor de fapte antisociale şi ne va furniza probe pe care le vom putea folosi în justiţie", spune chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Bihor.

Oradea sub supraveghere

Două pe Calea Sântrandreiului, trei pe Clujului la intrarea în oraş, patru în Piaţa Unirii, cinci în turbogiraţia de la Cele Trei Crişuri şi exemplele ar putea continua! 108 camere video vor supraveghea începând din această săptămână tot ce mişcă în oraş. Sistemul pe care Administraţia Imobiliară a cheltuit circa 300.000 lei va fi monitorizat de trei agenţi de poliţie într-un dispecerat cu funcţionare non-stop în sediul Poliţiei Municipiului din Calea Aradului.

06 Beltechi.jpg"Ideea a fost să asigurăm o pază cât mai bună cu costuri cât mai mici. Orice problemă se întâmplă în oraş, dispeceratul anunţă imediat cea mai apropiată patrulă de Poliţie, iar aceasta intervine pentru prinderea făptaşilor", explică directorul AIO, Cristian Beltechi (foto).

Urmăriri de la distanţă

Sistemul ar trebui să bată la eficienţă orice patrulă în uniformă. "În primul rând va scădea infracţionalitatea, aşa cum s-a întâmplat după ce am montat camerele din zona Gutenberg, iar în al doilea rând poliţiştii vor putea interveni imediat, fără să măi bâjbâie pe străzi, iar la final vor avea la dispoziţie înregistrări care să poată fi folosite ca probe", spune Beltechi.

AIO va preda poliţiştilor un sistem unic în România, dotat cu o tehnologie la nivelul anului 2012 şi transmitere de date prin internet. După necesităţi, agentul din dispecerat va putea roti camera pentru a monitoriza o zonă, o va putea focaliza pentru a identifica un subiect şi va putea filma inclusiv noaptea. Înregistrările vor fi stocate, pentru a putea fi accesate la nevoie.
Sistemul va fi folosit la supravegherea circulaţiei pentru evitarea ambuteiajelor, la descurajarea vitezomanilor sau hoţilor, la supravegherea chefliilor şi monitorizarea protestatarilor fără a implica jandarmii, a căror prezenţă i-ar putea întărâta, şi multe altele.

Mai cumpărăm!

Şi e doar începutul, crede chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Bihor. "Sistemul a fost gândit astfel încât să poată fi upgradat. În funcţie de necesităţi vor mai putea adăuga camere video sau le vom putea înlocui pe cele învechite cu altele şi mai performante", arată şeful IPJ Bihor.

Numai anul acesta vor fi cumpărate încă 50 de videocamere, care vor fi montate în zone considerate cu risc de producere a unor fapte antisociale, precum spaţiile intens circulate din zona centrală, dar şi parcurile, pieţele şi unele străzi din cartiere.

Pe viitor, sistemul de monitorizare va fi îmbunătăţit cu un soft capabil să identifice numerele de înmatriculare ale maşinilor, care ar putea fi folosit atât pentru realizarea de statistici de trafic la intrările şi ieşirile din oraş, cât şi pentru identificarea conducătorilor auto. Aşa că, zâmbiţi! S-ar putea să fiţi pe "televizorul" Poliţiei...


DREPTATEA LA VEDERE!
Înregistrările nu mint

Primele videocamere conectate la dispeceratul Poliţiei orădene au fost montate în 2010. Actualul sistem de monitorizare are la bază camere instalate în Pasajul Vulturul Negru pentru descurajarea scandalagiilor, în cartierul Voltaire pentru protejarea mobilierului urban, şi în zona pietonală pentru creşterea gradului de siguranţă al orădenilor şi turiştilor.

Statisticile arată că sistemul de monitorizare a înjumătăţit numărul infracţiunilor şi a uşurat munca poliţiştilor prin furnizarea de înregistrări ce pot fi folosite ca probe video. "Camerele video ajută inclusiv la identificarea vinovaţilor în cazul producerii de accidente rutiere. A fost un caz în care, după o tamponare în faţa Primăriei, un şofer a încercat să mute maşina ca să nu se vadă că a încălcat linia continuă", zice chestorul Liviu Popa.