Una dintre autobasculantele încărcate cu pământ extras de pe şantierul viitorului pasaj subteran din centrul Oradiei a acoperit, în drumul său, mai multe maşini cu noroi, transformând într-un coşmar dimineaţa proprietarilor acelor autovehicule. Noroiul a ţâşnit ca o arteziană din autobasculanta în cauză şi a stropit tot ce a întâlnit în cale.

Dimineaţă cu surprize

Neplăcutul incident s-a întâmplat marţi dimineaţă, în jurul orei 8, fiind surprins de camera de supraveghere a unei locuinţe de pe strada Crinului, lângă Parcul 1 Decembrie (video jos).

Din imagini se vede cum un amestec închis la culoare, de apă, noroi şi chiar ciment, iese cu presiune printr-o crăpătură din partea laterală spate a basculantei - al cărei număr de înmatriculare nici măcar nu se distinge de murdărie - acoperind toate maşinile parcate pe partea dreaptă a străzii.

"M-am trezit dintr-o dată cu parbrizul negru şi nu înţelegeam ce se întâmplă", a spus o şoferiţă parcată în zonă.

Situaţia este cu atât mai revoltătoare cu cât, odată întărită, pelicula nu e uşor de îndepărtat de pe maşinile stropite, riscând chiar să deterioreze vopseaua.

Sesizaţi de BIHOREANUL, şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu şi cel al Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian, au declanşat verificări în caz. "Luăm măsuri de identificare şi sancţionare", a transmis Milian. 

Avaria buclucaşă

Sursa de poluare a fost găsită în scurt timp de comisarii Gărzii de Mediu Bihor, marţi spre prânz. De fapt, autobasculanta cu noroi venea din parcarea Oradea Plaza, unde se desfăşoară lucrările de relocare a reţelei de canalizare. În timp ce săpau şanţul, muncitorii au dat peste mai multe avarii, atât la reţeaua de termoficare, cât şi la sistemul pluvial şi de evacuare a apelor uzate menajere şi, deşi - spun ei - au solicitat intervenţia Companiei de Apă, Canal şi SC Termoficare SA, nu s-au luat măsuri. Aşa că săpăturile au continuat în aceleaşi condiţii. 

Apa strânsă a fost scoasă din şanţ cu pompe şi deversată direct pe şosea, în apropierea unei guri de canal, în timp ce excavatoarele au continuat să scoată pământul noroios şi contaminat cu apă menajeră.

Acest conţinut a fost încărcat în camioane şi transportat, prin tot oraşul, spre Calea Borşului.

"Nu e vina noastră, noi avem termene de respectat, nu putem sta", a explicat inginerul Demeter Levente, pe care reporterul BIHOREANULUI l-a găsit chiar pe şantier. 

Garda de Mediu impune măsuri

Aflat la faţa locului, şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu, le-a cerut constructorilor să ia măsuri pentru a opri scurgerile din autobasculante, înainte ca acestea să plece din zonă. "În plus, le-am solicitat să spele roţile autovehiculelor, înainte de a intra pe drumurile publice. Nu se poate să ducă tot noroiul acesta prin oraş", a declarat Şerbănescu. 

Deşi au fost de acord, muncitorii s-au ţinut de cuvânt doar până la plecarea comisarului de mediu. După o jumătate de oră, camioanele au început, din nou, să care pământul noroios, însă nemaifiind atât de încărcate, dârele de apă murdară nu mai erau atât de evidente.

Plus că, între timp, în zonă a apărut şi o maşină de spălat stradal a RER, care a început să şteargă "urmele" lăsate pe străzi, cel mai probabil pentru a evita o nouă reclamaţie...

UPDATE: O amendă şi două avertismente

"În cazul incidentului de pe strada Crinului, Direcţia Poliţia Locală din cadrul Primăriei Oradea a aplicat o amendă în valoare de 500 de lei unuia dintre conducătorii auto şi câte un avertisment scris altor doi şoferi, faţă de ultimii fiind dispusă măsura salubrizării zonei", arată un răspuns transmis BIHOREANULUI pe 14 februarie, deci la aproape o săptămână de la incident, de Primăria Oradea.

Urmăriţi BIHOREANUL şi pe Google News!