Perioada restricţiilor impuse de autorităţi din cauza pandemiei de COVID-19 a fost extrem de dificilă şi pentru componenţii secţiei de sărituri pregătiţi de soţii Mariana şi Virgil Preda, atleţi legitimaţi la LPS Bihorul şi CSU Oradea.

Odată cu intrarea ţării în stare de urgenţă, începând din 16 martie, şi aceştia au fost nevoiţi să se pregătească doar acasă. Antrenorul Virgil Preda a ţinut totuşi legătura cu sportivii, întocmindu-le acestora un program de pregătire generală. 

După primele măsuri de relaxare, şi atleţii pregătiţi de soţii Preda au putut ieşi la pregătire afară. Astfel, pe pista de atletism din parcul I.C. Brătianu, aceştia şi-au continuat pregătirea fizică generală individuală, însă cu programe specifice, în special de rezistenţă generală.

"Ne-a fost greu în această perioadă. Sportivii au ratat şi anumite competiţii, cum ar fi Campionatele Europene de juniori din Italia, unde Alesia Rengle şi-a stabilit baremul de participare, iar Horaţiu Sabău a fost foarte aproape. Ne pare rău, era o ocazie bună pentru ei, mai ales că această generaţie de 2003-2004 este una dinte cele mai bune generaţii de juniori din ultimii ani. Mergem înainte, vor veni şi alte competiţii, unde sunt convins că sportivii noştrii vor dovedi atât valoarea cât şi pregătirea lor", a declarat pentru BIHOREANUL, profesorul Virgil Preda.

Vestea bună pentru cei aproximativ 20 de atleţi pe care îi pregătesc soţii Preda este că de luni aceştia vor putea reveni la baza sportivă de la Universitate. "De acea baza sportivă de pregătire pentru săritori, pe care am construit-o prin intermediul Asociaţiei Judeţene de Atletism, până acum nici nu am prea putut să ne prea bucurăm", a mai precizat Virgil Preda.

În ceea ce priveşte concursurile, conform Consiliului Federal al FR Atletism, acestea vor reveni pe 1 august, atunci când sunt programate finalele Naţionalelor de copii (în perioada 1-2 august). Apoi, în luna septembrie vor avea loc Campionatele Naţionale de juniori şi tot atunci Naţionalele de seniori, la Cluj, unde se vor desfăşura şi întrecerile balcanice de seniori.

Concursurile Balcaniadei de juniori vor avea loc în august şi septembrie, juniorii II urmând să concureze în Serbia, iar juniorii I în Turcia, la Istanbul. 

Pentru întrecerile balcanice de juniori, antrenorul Virgil Preda mizează pe una – două participări din partea sportivilor săi.

Conform tehnicianului orădean, sunt câţiva atleţi de mare perspectivă printre sportivii pe care îi pregăteşte, dintre care Alesia Rengle se anunţă "vârful de lance".