Pe cât de vocali au fost în campanie, pe tot atât de taciturni au fost PSD-iştii bihoreni după închiderea urnelor, cei foarte puţini care au fost la sediul partidului. Însuşi preşedintele Ioan Mang a ajuns abia cu un sfert de ceas înainte de ora 22.00 şi nu şi-a mai exhibat optimsimul proverbial. „Ne dorim să câştigăm, dar trebuie să fim conştienţi”, a declarat Mang celor doar doi jurnalişti care au fost interesaţi de atmosfera de la sediul PSD Bihor.

Le-a căzut faţa

În jurul orei 20.30, cu o jumătate de oră înainte să se termine votarea, la sediul PSD din Parcul 1 Decembrie abia erau vreo cinci persoane mai cunoscute, pe lângă 6-8 tineri care stăteau concentraţi în faţa unor calculatoare pentru a primi de la reprezentanţii partidului din secţiile de votare procesele verbale cu numărătoarea voturilor. Dintre fruntaşi, în incintă erau doar senatorul Florian Bodog, candidatul la Primărie, Emilian Pavel, fostul consilier judeţean (2012-2016) Traian Costa şi consilierul ex-PDL Florian Oros.

La ora 21.00 fix, când sonorul televizorului fixat pe Antena 3 a fost dat puţin mai tare, iar Mihai Gâdea a anunţat rezultatele dezastruoase pentru candidaţii PSD din Capitală, în frunte cu Gabriela Firea, surclasată net de Nicuşor Dan, pur şi simplu nimeni nu a scos niciun sunet, nici măcar pentru a-şi exprima dezamăgirea.

„Să sperăm că nu apar cazuri Covid”

Tăcerea mormântală a durat nu mai puţin de 45 de minute, până când şi-a făcut apariţia şi liderul organizaţiei judeţene, Ioan Mang, despre care propria soţie, Erica Mang, sosită cu 20 minute mai devreme, spunea că nu ştie unde se află, în timp ce Emilian Pavel, după încă 5 minute, dădea lămuriri că șeful filialei era pe DN76, „în zona Ceica”.

După ce a sosit la sediu, Mang a zăbovit într-un birou alături de ceilalţi „seniori” ai filialei câteva minute, iar apoi a ieşit drept către cei doar doi jurnalişti care au avut atât curiozitatea să-i înregistreze pentru public şi posteritate spusele, cât şi răbdarea să-l aştepte, prevenindu-i că face o declaraţie generală, urmând să organizeze o conferinţă de presă „după ce vom avea datele”, adică luni sau marţi.

Flancat de Pavel şi de Bodog, Mang a afirmat că le mulţumeşte bihorenilor care s-au dus la vot „chiar cu teama unora de pandemie”, adăugând că „sperăm că nu vor apărea cazuri de Covid după acest exerciţiu”, dar şi votanţilor PSD.

„În cel mai bun caz”

BIHOREANUL i-a provocat pe PSD-işti să spună ce pronosticuri au, începând cu cel privind mandatele de consilier local la Oradea şi procentajul la Primăria municipiului, Mang lăsându-l pe Pavel să răspundă.

„Am pornit în această campanie cu ideea să ne păstrăm cel puţin numărul de consilieri (n.r. – din prezent, adică 5), eventual în cel mai bun caz să creştem numărul lor, sperând de la cinci”, a spus Pavel, refuzând însă să avanseze ceva privind propriul rezultat la Primărie. „Aşteptăm rezultatele”, a spus el, sec, fără alte comentarii.

„Să vedem”

Întrebat şi el dacă a rămas la fel de optimist cum se afişa în campanie, ba chiar şi în duminica votării, în ce priveşte şansele de a câştiga preşedinţia Consiliului Judeţean, Ioan Mang a cam dat-o la întors, invocând slăbiciunea organizaţiei judeţene reflectată în numărul de primari.

„Eu îmi doresc să câştig, dar să vedem datele votului. Oricum, să nu uităm că până acum PNL a avut 46 de primari, între care şi la Oradea, deci e greu să afirmăm că vom câştiga Consiliul Judeţean (n.r. – funcţia de preşedinte). Ne dorim, dar suntem conştienţi că PSD a avut doar 26 de primari, din care doi au plecat (n.r. – la PNL, cei din Nojorid şi Lăzăreni), unul a venit (n.r. – de la PNL, cea din Frăgeşti)”, a scăldat-o Mang.

În schimb, şeful PSD Bihor s-a arătat încrezător că organizaţia îşi va păstra actualul număr de mandate de consilieri judeţeni: „În mod normal, ar trebui să avem câte am avut şi până acum, cel puţin 9, eu aşa zic”.

Glorie activiştilor

După ce a scăpat de întrebările cele mai spinoase, Ioan Mang a revenit la mulţumirile adresate activiştilor de partid şi candidaţilor „pentru efort şi campania frumoasă” pe care au dus-o „cu toate presiunile şi chiar actele de violenţă care au fost în anumite zone împotriva lor şi votanţilor lor”.

Drept exemplu, la cererea BIHOREANULUI, Mang a spus că sâmbătă, în satul Tămaşda (comuna Avram Iancu), candidatul PNL la Primărie, „împreună cu câţiva, au mers peste populaţia de etnie romă şi l-au luat la bătaie pe unul dintre militanţii noştri”.

De asemenea, şeful PSD Bihor a susţinut că la Holod, în cursul zilei de duminică, un angajat al cunoscutului Ioan Paşca, „Bunul Samaritean” care găzduieşte bătrâni şi săraci, a cerut urna mobilă pentru cei aflaţi într-o casă din satul Dumbrava şi, deşi „bolnavii” aveau mâinile tefere, ar fi votat în locul lor, explicaţia fiind că fiul lui Paşca a candidat la un loc în Consiliul Local al comunei din partea PNL, iar sugestia că angajatul ar fi votat în favoarea acestuia. „E faptă penală”, a conchis Mang.

După cele aproape 5 minute de declaraţii, preşedintele PSD Bihor le-a spus jurnaliştilor ca altele să nu mai aştepte în această noapte, deoarece numărătoarea voturilor va dura. Drept urmare, cei doi s-au văzut nevoit să plece cu tolba goală de informații. Cam cum au rămas şi reprezentanţii partidului, în aşteptarea unor motive de nădejde...