În ianuarie 2009, la începutul primului mandat, primarul Ilie Bolojan dispunea publicarea pe portalul municipalităţii a listei firmelor care nu-şi îndeplinesc obligaţiile contractuale faţă de oraş.

Măsura viza "ruşinarea" executanţilor neserioşi şi urma să fie dublată de interdicţia ca aceştia să mai participe la alte licitaţii. "Cei care au avut întârzieri şi cei care au predat lucrări necorespunzătoare nu vor mai putea contracta lucrări cu Primăria", promitea edilul. Ca orice minune care ţine trei zile, azi nu se mai ştie nimic de listă sau de interdicţie!

De la "ordine în Primărie!"...

Ilie Bolojan, primar Oradea"Curăţenie în oraş, ordine în Primărie!", promitea în 2008 Ilie Bolojan (foto). După o lungă perioadă în care bugetul local fusese o vacă de muls pentru firmele de casă ale şefilor municipalităţii, noul edil făgăduia să pună capăt prăpădului. Primul pas urma să fie identificarea firmelor neserioase, iar al doilea îndepărtarea lor de robinetul bugetului local.

În ianuarie 2009, Primăria a postat pe portalul propriu lista cu firmele neserioase. Numită oficial "Baza de date - Risc în achiziţii publice", aceasta cuprindea 26 de firme, începând cu celebra Quantum Leap, care a întârziat cu anii predarea unor documentaţii, până la constructori ca Viitorul Construct, care a abandonat lucrările de la Şcoala George Coşbuc. "Va trebui să stabilim termene foarte clare. De exemplu, dacă o firmă întârzie o lună, nu o mai primim la alte licitaţii. Dacă întârzie o săptămână, o primim", promitea Bolojan. După un timp, a pus batista pe ţambal...

"Toate bune şi frumoase!"

În prezent, orice căutare pe portalul Primăriei după sintagmele "Baza de date - Risc în achiziţii publice" oferă mesajul "Nu s-au întors rezultate". Practic, Primăria a renunţat pe ascuns la "lista neagră"! Solicitat să ofere explicaţii, Biroul de presă al municipalităţii a răspuns pe lângă: "Modul în care operatorii economici îşi îndeplinesc obligaţiile contractuale este reflectat în documentul constatator. Toate documentele constatatoare pot fi vizualizate pe site-ul www.e-licitatie.ro la secţiunea Documente constatatoare".

Rubrica respectivă cuprinde, însă, doar 97 de documente constatatoare pentru peste 964 de contracte încheiate de Primărie în ultimii trei ani. Majoritatea rapoartelor se referă la contracte mici, precum întreţinerea de parcuri, mobilier urban sau plantarea de arbori, şi toate sunt laudative. La rublica intitulată "Contractul a fost îndeplinit corespunzător", funcţionarii Primăriei au bifat căsuţa cu "Da". Şi atât!

"Ţeapă" cu repetiţie

Atitudinea brusc înţelegătoare a conducerii Primăriei desfiinţează orice măsură împotriva firmelor delăsătoare şi le dă şansa să participe la alte licitaţii. Spre exemplu, Abed Nego, care a amenajat grădina publică Ciuperca atât de bine încât după câteva luni a curs la vale cu deal cu tot, a participat în luna mai a.c. la licitaţia pentru refacerea lucrărilor, pe care a pierdut-o doar pentru că ceruse cu 30.000 euro mai mult decât concurenţa.

La fel, constructorul Marconst, care a reabilitat pavajul din Pasajul Vulturul Negru astfel încât a trebuit spart şi refăcut, sau orice altă firmă care şi-a depăşit perioada oficială a lucrărilor, de la Firesta-Fiser, care a ţinut în reparaţii cu 2 luni mai mult podul Sfântul Ladislau, la Construcţii Bihor, care va termina cu un decalaj de 2 ani parcarea subterană din Piaţa Independenţei, poate să îşi încerce norocul din nou la contracte publice.

S-a schimbat legea!

Mircea Mălan, viceprimar OradeaPentru că primarul Ilie Bolojan n-a putut fi contactat ca să explice schimbarea de optică, o explicaţie a oferit viceprimarul Mircea Mălan (foto), cel care până anul trecut a coordonat toate şantierele Primăriei. "Publicarea listei cu operatorii care întârzie lucrările este o măsură similară afişării listei datornicilor: îl ruşinezi şi atât", spune Mălan. Deci, pe considerentul că ar fi "inutilă", Primăria nici nu mai întocmeşte o "listă a ruşinii"...

Vicele afirmă că, potrivit noii Legi a achiziţiilor publice, municipalitatea nici nu mai poate bloca participarea la licitaţii a firmelor delăsătoare: "Legea spune că putem interzice participarea la licitaţie doar agenţilor economici care au încălcat în mod grav sau repetat obligaţiile care le reveneau şi că asta a şi creat Primăriei prejudicii". Conform spuselor lui Mălan, municipalităţii îi este foarte greu să demonstreze în instanţă "încălcarea gravă" sau prejudiciile, aşa că a preferat, pur şi simplu, să nu se mai lege la cap! "Firma te atacă în instanţă, suspendă interdicţia până se judecă procesul pe fond şi tot vine la licitaţie".

Chiar şi aşa, reducerea determinării cu care administraţia liberală promitea să sancţioneze firmele care nu-şi respectă contractele nu are, însă, explicaţie. Decât poate aceea că a fost doar un exerciţiu de imagine...