Cu şase ani în urmă, în 2011, Ministerul Energiei atribuia unei firme italiene, SC Melfi SRL, contractul pentru racordarea oraşului Ştei la magistrala de gaz prin construirea unei reţele locale de aproximativ 80 kilometri lungime, iar în 2015 a fost fixat ca termen de execuţie, printr-un act adiţional, data de 4 iulie 2017. Indolenţa autorităţilor a determinat, însă, un record uluitor: la două zile după expirarea termenului de finalizare, executantul nu are nici măcar actele necesare pentru a le... începe.

Drepturi cetăţeneşti încălcate

Dată fiind situaţia, senatorul PNL Bihor Cornel Popa a adresat în cursul zilei de joi o interpelare premierului României, Mihai Tudose, după ce a abordat pe aceeaşi temă, dar fără niciun rezultat, conducerea Ministerului Energiei.

„Firma nu a depus încă nici măcar documentaţia tehnică, studiile şi avizele necesare, acordurile pentru obţinerea autorizaţiei de construire”, arată în demersul făcut de parlamentar, care îi cere şefului Guvernului „să veniţi în sprijinul cetăţenilor care doresc să beneficieze de un serviciu deja achitat de statul român şi a cărui furnizare este blocată de neseriozitatea unei firme care a călcat în picioare un contract asumat cu seriozitate de partea română”.

În interpelare, Popa a ataşat şi două petiţii pe această temă, una semnată de 65 de către reprezentanţi ai mediului de afaceri şi instituţiilor din Ştei, iar cealaltă de reprezentanţii tuturor celor 20 de asociaţii de proprietari din oraş, care reclamă faptul că le sunt încălcate „drepturile cetăţeneşti” şi avertizează că îşi rezervă dreptul de a acţiona în justiţie instituţiile responsabile ale statului român.

Oraşul stivelor de lemne

În petiţii, şteienii precizează că în oraşul lor nu mai există un sistem centralizat de termoficare încă din 1990, imediat după căderea regimului comunist, astfel că singura sursă de încălzire a apartamentelor de bloc şi a caselor a rămas cea pe bază de lemne.

„Şteiul a devenit oraşul stivelor de lemne şi al coşurilor de fum ce străpung pereţii apartamentelor, iar principala preocupare a cetăţenilor în sezonul rece este să care lemne cu sacoşa”, arată semnatarii petiţiilor trimise Ministerului Energiei şi premierului Mihai Tudose.

Oamenii spun că pe de o parte şi preţul lemnului s-a dublat, încât îşi permit tot mai greu încălzirea chiar şi în condiţii de disconfort, iar pe de alta că din cauza lipsei infrastructurii de gaz agenţii economici nu investesc în zonă, aceasta rămânând neatractivă.

„Fără a avea intenţia de a ameninţa, ci doar de a ne apăra drepturile cetăţeneşti, dacă vom constata că demersul nostru nu este luat în seamă, vom avea în vedere soluţionarea în instanţa de judecată”, arată semnatarii.