Bugetul local a încasat în prima lună din an suma record de 6,4 milioane lei, echivalentul a 1,4 milioane euro! Altfel spus, luna trecută vistieria oraşului a atras cu 120.000 euro mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Conform unui comunicat al municipalităţii, în ianuarie şi-au plătit impozitele 21.036 persoane fizice şi 2.306 persoane juridice, ceea ce înseamnă cu 1.937 orădeni respectiv 369 de firme mai mult decât în ianuarie 2015.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, creşterea încasărilor se datorează modificărilor aduse Codului Fiscal în urma cărora obligaţiile fiscale ale orădenilor au crescut.

"Contribuabilii încearcă să îşi stingă obligaţiile fiscale într-un termen cât mai scurt, ca să beneficieze de bonificaţia de 10% şi 5% acordată persoanelor fizice, respectiv juridice, care îşi achită integral impozitele înainte de data de 31 martie", a declarat Sorin Iacob, directorul adjunct al Direcţiei Economice.

Contribuabilii încearcă să se încadreze în acest interval de graţie pentru că prin modificările aduse Codului Fiscal începând de anul acesta impozitele au crescut.

Spre exemplu, începând din 2016, contribuabilii datorează impozit inclusiv pentru terenul de sub bloc, primii 400 de metri pătraţi din suprafaţa de teren deţinută se încadrează automat la categoria curţi – construcţii şi se taxează mai consistent decât terenurile agricole iar impozitarea clădirilor nerezidenţiale se face după destinaţia lor iar în cazul în care găzduiesc firme impozitul poate creşte şi de 20 de ori de sumele datorate în 2015.