În hala de legume-fructe din Piaţa Mare, temperatura la nivelul tarabelor trece de 50 de grade Celsius. "Când am pus termometrul pe masă şi am văzut că mercurul urcă până la capătul liniei, nu mi-a venit să cred. Amu’ s-o oprit la 50 de grade Celsius doar pentru că nu mai are unde merge mai sus", s-a plâns miercuri BIHOREANULUI un producător agricol.

În fierbinţeala amiezii, comercianţii îşi vând produsele făcându-şi vânt cu evantaie sau bucăţi de cartron ca să poată respira. Grijulii, aceştia îşi stropesc periodic marfa ca să nu se usuce de tot.

Vipia de sub copertina halei e atât de puternică încât legumele şi fructele se veştejesc în doar câteva ore. O legătură de frunze de pătrunjel culeasă de dimineaţă aducea miercuri la orele prânzului mai mult a fân decât a verdeaţă.

"Nici nu mai ştii ce să faci. De la căldură vinetele se încreţesc toate, roşiile se înmoaie, iar verdeaţa se usucă", a povestit un pieţar.

Vânzătorii din piaţă se plâng că, deşi de joi Bihorul va fi sub cod galben de caniculă, conducerea Administraţiei Domeniului Public a dispus demontarea umbrarului care acoperea copertina de pe piaţă.

"După ce au demontat plasa care ţinea umbră, în hală s-a făcut aşa de cald că nici nu poţi trage aer. Mulţi vânzători şi-au strâns marfa şi au plecat acasă. Oricum pe căldurile astea nu vine nimeni la cumpărături", a spus o vânzătoare. Producătorii şi comercianţii de legume şi fructe se tem că pe fondul prelungirii codului galben de caniculă, în zilele următoare, îşi vor vinde marfa într-un adevărat cuptor.

Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public spune că înţelege nemulţumirile comercianţilor legate de căldura din hală, dar că nu a avut ce face.

"Problema este că pânza de umbrire pe care am montat-o acum trei ani pe copertina din piaţă s-a deteriorat şi nu mai avea niciun efect. Din această cauză am dispus îndepărtarea materialului şi vopsirea copertinei cu dispersit", spune Andrica, precizând că lucrările începute miercuri vor fi terminate în cursul zilei de vineri.

Muncitorii vopsesc copertina cu dispersit de exterior de o culoare verzuie pentru a respinge razele soarelui şi a da un efect de umbrire dedesubt. "Pe porţiunile în care s-a vopsit deja copertina temperatura din hală a coborât cu circa 10 grade Celsius", a spus Andrica.

ADP a mai "răcorit" anul acesta şi alte pieţe prin vopsirea copertinelor. Metoda a fost folosită la pieţele Decebal, Ioşia şi Nufărul.