Licitaţia pentru înlocuirea celor 17,5 kilometri de conductă din magistralele I şi III se anunţă cu cântec. Comisia de licitaţie a declarat câştigătoare, după mai bine de o jumătate de an de deliberări, oferta înaintată de asocierea firmelor Construcţii Bihor şi Energomontaj deşi aceasta s-a clasat pe penultimul loc din punct de vedere al preţului cel mai mic.

Cele două companii au cerut pe lucrări 48,9 milioane lei, cu cinci milioane lei mai mult decât cel mai mic preţ ofertat de asocierea firmelor Romib, Consix Construcţii, Romterm şi Ceamisproiect.

De fapt, din cele şase asocieri înscrise la licitaţie doar oferta de 60,4 milioane lei a asocierii formate din firmele Porr Construct şi Cooperativa Viridia a fost mai scumpă decât cea declarată câştigătoare.

Practic, Construcţii Bihor şi Energomontaj au reuşit să câştige licitaţia în condiţiile în care toată concurenţa a fost descalificată. "Toate celelalte oferte au fost declarate inacceptabile sau neconforme", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Viceprimarul a exemplificat folosindu-se de oferta asocierii formate din companiile Selina, Construcţii Erbaşu şi Termoproiect care a cerut pentru lucrări doar 47,6 milioane lei. "În documentele iniţiale Selina a ofertat nişte coturi furnizate în producător, iar la clarificări a spus că le va face la faţa locului din elemente sudate. Sudarea acestor coturi este o procedură perfect normală, se poate face, numai că în caietul de sarcini s-a cerut în mod expres să nu se facă aşa ceva pentru că aceste coturi nu au aceeaşi rezistenţă", a afirmat Mălan.

Firmele participante la licitaţie pot contesta rezultatul licitaţiei până pe data de 13 iunie. În cazul în care nu vor exista obiecţiuni, municipalitatea va trece la semnarea contractului de lucrări cu firmele declarate câştigătoare.

Conform caietului de sarcini Construcţii Bihor şi Energomontaj se vor ocupa atât de realizarea proiectării, cât şi de efectuarea lucrărilor.