Autoritățile locale au premiat simbolic firmele care activează cu succes în Bihor, alcătuind Top 10 al celor mai mari companii din întreg județul și Top 10 al celor mai mari contribuabili la bugetul local al Oradiei. Primul clasament este deschis de Celestica România, iar cel de-al doilea de Plexus Services. 

Companii de top 

Noua ediție a galei „Antreprenor pentru Bihor” a fost organizată miercuri de Primăria Oradea, Consiliul Județean Bihor și Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, în sala de evenimente a Incubatorului de afaceri „Cresc Oradea Mare”, inaugurat anul trecut.

Acest eveniment se ține anual în semn de recunoaștere a contribuției mediului de afaceri la dezvoltarea economică a zonei. „Au fost premiaţi primii 10 contribuabili la bugetul local al municipiului Oradea pe anul 2023, respectiv cele mai mari 10 companii din județul Bihor în funcție de cifra de afaceri publicată pe anul 2022”, se arată într-o informare trimisă joi de ADLO. 

La eveniment a fost prezent și primarul Oradiei, Florin Birta, care le-a mulțumit reprezentanților companiilor private pentru contribuțiile la bugetul local și la dezvoltarea economică a orașului. Un mesaj similar a avut și vicepreședintele CJ, Mircea Mălan, care a subliniat și importanța parteneriatului public-privat pentru dezvoltarea județului.

Vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, a înmânat premiile celor mai mari companii care activează în județ. Topul este următorul: 1. Celestica România, 2. Agroind Cauaceu, 3. Votrom, 4. Transmec Ro, 5. Transilvania General Imp-Exp, 6. Optimedia, 7. Madrugada Com, 8. Unioil, 9. EBM PAPST Automotive & Drives Romania, 10. PGS Sofa & Co. 

Mircea Mălan și Alina Silaghi alături de reprezentanta Celestica (mijloc)

Premiile pentru cei mai mari contribuabili la bugetul local al Oradiei au fost înmânate de viceprimarul Marcel Dragoș. Topul acestora este următorul: 1. Plexus Services Ro, 2. Grup Prima, 3. Connectronics Romania, 4. Grup Plastor, 5. Faist Mekatronic, 6. Purem Oradea, 7. Andreas Stihl Power Tools, 8. RCS & RDS, 9. Nidec Oradea, 10. Grup H Essers. 

„În anul 2023, primii zece contribuabili au contribuit la bugetul local cu suma totală de 39.808.530 lei”, precizează reprezentanții ADLO. 

Arbori în amintire

S-au acordat premii și pentru investițiile importante ale anului trecut în Parcul Industrial II din Oradea. Unul a fost acordat companiei Amer Sports RO SRL, pentru o investiție asumată de 6 milioane de euro, iar celălalt societății Rox Davi 2007 SRL pentru „o investiție cu capital 100% românesc în valoare de 5,7 milioane de euro”. 

În cadrul aceleiași gale, viceprimarul Antonia Nica a acordat premii pentru responsabilitate socială și susținere a proiectelor municipalității.

Unul a fost primit de societatea Pittacos Design SRL, „pentru sponsorizarea construirii unor locuri de joacă”, iar celălalt de Asociația Zi de Bine, pentru proiectul plantării a 100 de mesteceni în Oradea, la capătul parcului Salca, fiecare în memoria unei persoane decedate. „Acest premiu a fost preluat de către președinta Asociației, doamna Melania Medeleanu, care ne-a onorat cu prezența la eveniment și cu un discurs deosebit prin care a prezentat semnificația acestui proiect de suflet și a ținut să mulțumească municipalității pentru posibilitatea implementării lui în Oradea”, se menționează în comunicat.

Proiecte pentru business

În cadrul evenimentului, directorul ADLO, Alina Silaghi, a vorbit despre parcurile industriale și despre investițiile private din acestea. „Valoarea totală a investițiilor atrase în parcurile industriale până în prezent este de peste 580.000.000 euro, 122 companii rezidente, și un număr total de 10.200 de locuri de muncă create”, se arată în comunicat. 

Ea a enumerat o parte din proiectele finalizate în 2023, cum ar fi realizarea unui Parc Științific și Tehnologic în Oradea, deschiderea incubatorului de afaceri de pe strada Louis Pasteur, care acum „funcționează cu 20 de start-up-uri incubate” și finalizarea lucrărilor la construcția unui terminal intermodal. 

A fost menționat și Programul MakeITinOradea, iar directorul executiv al asociației, David Achim, a arătat în că 2023 au fost finanțate 5 startup-uri cu suma totală de 215.000 euro. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!