Lucrările de construirea a parcării subterane din Piaţa Independenţie au fost reluate la sfârşitul lunii iulie după un an de pauză.

Şantierul a fost deblocat după înlocuirea proiectantul clujean Macalik Arnold, care putea ajunge la faţa locului doar de câteva ori pe lună, cu specialistul orădean Paul Szasz, care are biroul de proiectare pe strada Episcop Mihai Pavel, la doar câteva sute de metri de şantier.

"Am schimbat proiectantul datorită complexităţii lucrărilor şi a faptului că era necesar ca acesta să fie prezent zilnic aici", a declarat viceprimarul Florin Birta, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în şantier.

Odată predată documentaţia lucrării între cei doi proiectanţi şi aleasă soluţia tehnică a hidroizolării construcţiei, şantierul a fost redeschis.

"Acum se toarnă o şapă de egalizare, urmează să se realizeze apoi stratul de hidroizolaţie şi stratul radier de beton. Apoi, pe verticală, pe lângă pereţii mulaţi, va continua construcţia propriu-zisă a parcării, în aşa fel încât la finalul anului viitor să avem parcarea finalizată", a declarat viceprimarul.

Florin Birta a spus că lucrările au fost sistate aproape un an pentru identificarea celei mai bune soluţii de impermeabilizare a construcţiei.

"Este important să facem o parcare funcţională din toate punctele de vedere, aceasta fiind la doar 4 metri distanţă de Crişul Repede. S-au găsit cele mai bune soluţii pentru hidroizolaţie astfel încât apa să nu se infiltreze la nivelele subterane", a declarat Birta.

Parcarea subterană din Piaţa Independenţei este construită de firma Construcţii Bihor pentru suma de 24,1 milioane lei, fără TVA. Parkingul va avea o capacitate de circa 400 locuri dispuse pe patru niveluri, iar deasupra lui va fi amenajată o piaţetă şi o zonă de promenadă care va lega pe malul Crişului Repede podurile Ladislau şi Intelectualilor.