Firmele orădene Trameco și Drum Asfalt, care au câștigat o licitație lansată anul trecut de Consiliul Județean Bihor, au demarat lucrările la varianta de ocolire a orașului Aleșd, în lungime de aproape 6 kilometri.

„Utilajele excavează stratul de teren vegetal și, totodată, se balastează și se compactează umpluturile”, a informat miercuri CJ Bihor, printr-un comunicat transmis presei locale.

Lucrările sunt executate de cele două firme în baza unui contract încheiat în luna mai a acestui an, pentru suma de 74,8 milioane de lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Licitația pentru acest obiectiv de investiții a fost lansată în toamna anului trecut, competiția atrăgând nu mai puțin de șapte oferte din partea a două firme și a cinci asocieri.

„Realizarea centurii Aleșd va descongestiona traficul rutier atât pe direcția Cluj, cât și pe direcția Zalău. O parte din trafic va rămâne pe actualul drum, iar o parte va fi preluat de noua centură. De asemenea, va oferi acces la drumuri modernizate zonelor de la limitele orașului Aleșd și va crea coridoare noi de dezvoltare pentru economia locală. Conform contractului, din toamna anului viitor se va putea circula pe cele două brațe ale centurii Aleșd”, precizează președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

Lungimea șoselei de centură Aleșd va fi de 5,8 kilometri, ea urmând să reducă timpul de parcurs pe DN1, în condițiile în care în prezent circulația se desfășoară exclusiv prin centrul orașului.

Centura va ocoli localitatea cu un braț prin sud, din DN 1 de la intrarea până la ieșirea în oraș, celălalt braț urmând să pornească de pe DN 1 dinspre Tinăud către Zalău pe DN 1H. Șoseaua va intersecta și drumul județean DJ 764 Beiuș - Aleșd, pe care îl va descărca de traficul greu provenit de la două fabrici din zonă.

Proiectul centurii Aleșd a fost inițiat de președintele CJ Bihor la finele anului 2020, în luna ianuarie a anului 2021 un grup de localnici susținând un protest, deoarece traseul trece în apropierea unui cartier de case. De altfel, 23 de localnici au obținut în luna iunie a acestui an suspendarea aplicării a două Hotărâri ale CJ Bihor privind indicatorii tehnico-economici și culoarul de expropriere, demers fără consecințe practice, în condițiile în care proiectul a continuat în baza unei Hotărâri de Guvern, superioare ca forță juridică deciziilor administrației județene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!