Curtea de Apel Oradea a dispus, vineri, suspendarea aplicării a două Hotărâri adoptate anul trecut de Consiliul Județean Bihor privind indicatorii tehnico-economici și respectiv culoarul de expropriere pentru realizarea centurii orașului Aleșd, într-un proces intentat de 23 localnici.

Tribunalul ba, Curtea de Apel da

Nemulțumiți că șoseaua de centură ar urma să treacă printr-un cartier al orașului, unde au construit case, cei 23 localnici au cerut ca HCJ 101/2021 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții și HCJ 102/2021 pentru aprobarea culoarului de expropriere să nu se aplice, până la judecarea unui alt proces, deschis la Tribunalul Bihor, pentru anularea ambelor acte administrative.

În prima fază, localnicii au pierdut procesul la Tribunalul Bihor, care a dat câștig de cauză instituțiilor împotriva cărora aceștia s-au îndreptat, și anume Consiliului Județean, Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj și Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Vineri, însă, Curtea de Apel Oradea a desființat parțial soluția Tribunalului, pe care a „casat-o în parte” și a admis cererea celor 23 de persoane pentru suspendarea aplicării celor două HCJ. 

Lucrările pot continua

Contactată de BIHOREANUL, Carmen Soltănel, secretarul general al județului, afirmă că soluția Curții de Apel Oradea este „surprinzătoare”, dar ea nu înseamnă oprirea proiectului de construire a centurii Aleșd.

„Între timp, după Hotărârile Consiliului Județean, a apărut o Hotărâre de Guvern pentru realizarea acestei investiții, iar atâta timp cât există HG, că s-au suspendat HCJ-urile, că nu s-au suspendat, lucrările merg mai departe. Suspendarea dispusă de Curtea de Apel este surprinzătoare, pentru că nu are niciun efect în condițiile în care există HG, pentru că a rămas fără obiect, și doar dacă pică Hotărârea de Guvern, singura care produce efecte juridice, s-ar opri lucrările”, a explicat secretarul județului.

Potrivit lui Soltănel, localnicii din Aleșd au deschis și un proces pentru anularea celor două HCJ, dar acesta este în derulare la Tribunalul Bihor.

Pe de altă parte, și soluția în acest proces ar fi tot „fără obiect” dată fiind existența HG, care și aceasta poate fi atacată, pentru anulare. Judecarea unui asemenea proces ar fi de competența Curții de Apel Oradea, iar deznodământul final, dacă vreuna din părți ar ataca sentința instanței orădene, îl poate stabili instanța supremă, adică Înalta Curte de Casație și Justiție.

Proiect de 75 milioane lei

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările pentru construirea centurii Aleșd, cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructură Mare, au început în urmă cu o săptămână, pe 3 iunie, în baza unei licitații câștigate de asocierea de firme Drum Asfalt și Trameco, valoarea contractului ridicându-se la 74,8 milioane lei fără TVA.

Lungimea șoselei va fi de 5,8 kilometri și va asigura ocolirea orașului Aleșd pe la sudul localității, precum și o conexiune către DN 1 H Oradea - Zalău.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!