Constructorii au reluat luni reamenajarea dealului Ciuperca, după lunile de iarnă în care au monitorizat modul în care acesta se comportă după o perioadă de precipitaţii, în urma consolidărilor de anul trecut.

La mila vremii...

Amenajările făcute au trecut testul iernii, aşa că executantul şi-a adus peste weekend echipamentele în teren pentru a putea începe lucrul odată cu încălzirea vremii.

"Constructorul nu avea cum începe mai repede. Pământul fiind moale, exista riscul ca utilajele să alunece, dar de săptămâna aceasta, cum s-a încălzit vremea, a început lucrul", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Marcel Dragoş.

În primă fază, executantul se va concentra pe reamenajarea punctului principal de belvedere de la mijlocul dealului. "Pentru început vor fi fixaţi în teren mai mulţi piloţi foraţi metalici, peste care va fi turnată placa pe care se va amenaja punctul de belvedere. În paralel vor fi făcute canalele de colectare ale zidurilor de sprijin, care vor conduce apa în şanţul de disipare deja amenajat", a explicat viceprimarul.

lucrări la Dealul Ciuperca, 2021

Ulterior, constructorii vor reface amfiteatrul, vor reamenaja şi vor dala aleile, iar în faza finală vor trece la refacerea zonelor verzi şi a instalaţiilor de irigare a acestora.

"Ritmul lucrărilor va fi influenţat de starea vremii, dacă va ploua constructorul va trebui să se oprească, dar noi sperăm ca la finalul lunii aprilie lucrările să fie finalizate", a declarat Dragoş.

Lucrări de 2,6 milioane lei

Dealul Ciuperca este refăcut de firma Gavella pentru suma de 2,6 milioane lei, după ce a fost distrus de alunecări de teren care au avut loc în noiembrie 2016 (foto jos).

Dealul Ciuperca, alunecări 2016

Versantul a fost consolidat încă din vara anului 2017, însă au fost necesare trei licitaţii pentru ca lucrările de refacere să fie atribuite.

Reamenajarea dealului Ciuperca presupune, printre altele, lucrări de structură, arhitectură, instalaţii electrice exterioare, amenajări peisagistice şi amenajarea sistemului de irigaţii.

Lucrările de structură vor implica realizarea aleilor, a structurii metalice a pergolei şi amenajarea treptelor, iar cele de arhitectură vor presupune refacerea tencuielilor şi vopsitoriei clădirii Caffe Ciuperca, a punctelor de belvedere de deasupra acesteia, precum şi reamenajarea amfiteatrului în aer liber.

În paralel cu desfăşurarea lucrărilor, municipalitatea se judecă cu firmele care au proiectat şi executat lucrările de reamenajare a dealului într-un proces aflat pe rolul Tribunalului Bihor. Primăria cere pârâţilor 2,45 milioane lei, reprezentând suma pe care o va cheltui pentru refacerea dealului.