Vineri noapte a fost dat startul unor lucrări de amploare ce vor dura până la 5 septembrie şi care au ca obiectiv modernizarea căii de rulare a tramvaielor, precum şi fluidizarea circulaţiei în zona centrală a oraşului. Circulaţia autovehiculelor în zonă este restricţionată pe o singură bandă.

De sâmbătă dimineaţa, tramvaiele nu au mai circulat pe tronsonul Centrul Civic - Gara CFR - Parcul Liniştei, transportul clienţilor OTL fiind preluat de autobuzele liniei temporare TRV 3 (astfel denumită după tramvaiul 3, care circula pe această rută), şi care vor deservi publicul la un interval de 7 minute în orele de vârf, respectiv 15 minute în afara acestora şi în zilele nelucrătoare.

Lucrările au început pe porţiunea dintre Podul Dacia până spre Facultatea de Protecţia Mediului, prin demontarea dalelor de beton dintre şinele de tramvai, urmând ca acestea să fie înlocuite pe o lungime de 1,3 kilometri, până în Centrul Civic.

Lucrarea se va face în etape, pentru a afecta cât mai puţin traficul. Astfel, prima etapă (ce presupune închiderea circulaţiei între Centrul Civic-Bulevardul Magheru-Parcul Liniştei) va dura până la 20 august, iar a doua (în care circulaţia va fi sistată pe tronsonul Centrul Civic-strada Primăriei-Biserica Emanuel-Parcul Liniştei) se va încheia pe 5 septembrie.

Lucrările de înlocuire a şinelor de tramvai sunt executate de Rivara Cons, iar cele de amenajare a viitoarei giraţii din Centrul Civic de către Drumuri Bihor, şi vor costa 7,7 milioane de lei. Principalul scop al investiţiei este reconfigurarea traseului liniilor de tramvai pentru eliminarea curbelor prea strânse din intersecţia Cele Trei Crişuri - Piaţa Independenţei, în condiţiile în care acestea periclitează siguranţa traficului şi provoacă numeroase defecţiuni tramvaielor Siemens, achiziţionate în urmă cu trei ani.