Joi a început, în prezenţa prefectului Claudiu Pop, a directorului Secţiei Bihor a Direcţiei de Drumuri şi Poduri Cluj, Octavian Balog, şi a adjunctului acestuia, Felix Buzgău, construirea unei noi supratraversări peste şoseaua de centură a Oradiei, în zona dintre cartierul Grigorescu şi Cimitirul Municipal, în dreptul străzii Nojoridului.

Noua supratraversare va lega cartierele Cantemir, Salca, Nufărul şi Grigorescu, şi va asigura accesul direct către Parcul Industrial Eurobusiness II, unde vor lucra 6.300 de orădeni, a explicat Octavian Balog, şeful Secţiei Bihor a DRP Cluj.

Acesta a arătat că lucrarea executată are ca beneficiar CNADNR şi este executată de asocierea firmelor Freyrom SA (Bucureşti) cu Procons Group SRL (Oradea), valoarea totală a contractului pentru lucrări fiind de 14,688 milioane lei plus TVA, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene în proporţie de 85% şi de Guvernul României în pondere de 15%.

Oficial, lucrările au început în luna mai, dar joi a început turnarea primului pilot forat. Conform contractului, durata de execuţie este de 18 luni, iar termenul de finalizare expiră la finele lunii octombrie a anului viitor, în cursul anului curent constructorii fiind obligaţi să realizeze 66% din volumul total al lucrărilor.

Manangerul de proiect, inginerul Vlad Moldovan, a prezentat principalele caracteristici ale viitoarei supratraversări, care va avea o deschidere de 33 de metri de la strada Nojoridului spre Salca, o lungime de 691 metri şi o lăţime de aproape 16 metri, ceea ce înseamnă că vor exista câte o bandă de circulaţie pe sens pentru autovehicule, câte un trotuar şi câte o pistă pentru biciclişti pe fiecare latură a drumului. Supratraversarea va avea, de asemenea, două rampe de acces, benzi de accelerare şi decelerare, precum şi patru intersecţii, dintre care trei giratorii.

"Realizarea lucrării presupune două opriri temporare a circulaţiei pe şoseaua de centură, una de 2 zile la lansarea grinzilor şi cealaltă tot de 2 zile la desfiinţarea actualei giraţii din zonă", a mai explicat inginerul Vlad Moldovan.

Prefectul Claudiu Pop a precizat că ambele opriri ale circulaţiei vor fi făcute cel mai probabil în zile nelucrătoare, pentru a nu pune în dificultate şoferii, iar traficul va fi deviat pe străzile Thurzo şi Armatei Române.

Pop a adăugat, de asemenea, că săptămâna viitoare vor începe lucrările şi la supratraversarea din dreptul străzii Ciheiului, amintind că CNADNR mai are în Oradea o investiţie pe centură, în zona Metro, pe lângă cele derulate de Primărie la capătul cartierului Nufărul, spre Sînmartin, şi respectiv la capătul cartierului Ioşia Est, către Aeroport.

"Anul viitor, când toate aceste lucrări vor fi încheiate, pe şoseaua de centură a Oradiei se va putea circula în undă verde, fără nicio dificultate", a spus prefectul Claudiu Pop.

Liderul asocierii care execută lucrările la supratraversarea din dreptul străzii Nojoridului, Freyrom SA (Bucureşti), este parte a consorţiului francez Vinci, iar în ultimii ani a mai făcut lucrări de reabilitare a podului hobanat peste Dunăre de la Agigea, de construire a unui pod nou peste Canalul Dunăre – Marea Neagră, tot la Agigea, a unui pod nou la Oituz (judeţul Bacău), precum şi pentru reabilitarea mai multor poduri în Macedonia.