Primăria Oradea a anunțat, marți, că au început lucrările de amenajare peisagistică în parcul Petőfi, aflat în șantier de peste un an. Potrivit municipalității, se vor planta între 180 și 200 de arbori, mai mulți decât erau prevăzuți în proiectul inițial. Asta pentru că, în urma furtunii din iulie 2023, mulți copaci din parc s-au rupt.

„Astfel, vor fi plantați, suplimentar față de proiectul inițial, între 180 și 200 de arbori, în funcție de disponibilitatea spațiului. Aceștia sunt din speciile: mesteacăn, frasin, platan, ulm, tei pucios. Amenajarea peisagistică va mai cuprinde magnolii, cireși japonezi și stejari, plante cățărătoare și perene care vor fi puse în compoziții conform proiectului tehnic”, se arată în comunicatul Primăriei.

Săptămâna trecută, în același parc s-a început însămânțarea gazonului. Aceste lucrări „verzi” nu au putut fi făcute în timpul verii, din pricina temperaturilor ridicate.

Urmează grădina japoneză

Cât despre reabilitarea parcului, Primăria a comunicat că aleile din piatră cubică au fost sigilate cu rășină, s-a amenajat zona de fitness cu echipamente, au fost montate aparatele de joacă și urmează turnarea covorului de tartan. De asemenea, s-a instalat toaleta publică automată, s-au montat pergolele care urmează să fie decorate cu plante cățărătoare și s-au amplasat băncuțele tip SMART și băncuțele prevăzute cu rastel pentru biciclete.

„Urmează amenajarea grădinii japoneze”, a mai transmis Primăria, fără a preciza însă un termen de finalizare a lucrărilor. Potrivit purtătorului de cuvânt al municipalității, Octavian Haragoș, lucrările trebuie încheiate în toamna acestui an.

Șantierul este executat de firma Dumexim, pentru suma de 7 milioane lei, fără TVA, care a început munca în iulie 2023, inițial cu un termen de un an, care a fost prelungit.


(simulări din proiectul parcului, sursa foto: Primăria Oradea)

Istoria parcului

Parcul Petöfi se afla, mai demult, într-o zonă virană între localitatea Olosig și complexul de clădiri aparţinând Episcopiei Romano-Catolice. Terenul a rămas liber și după alipirea Olosigului la oraş și, după darea în folosință a gării feroviare, zona a devenit mai frecventată, iar apropierea de Palatul Baroc și de catedrală cerea o minimă amenajare.

În toamna anului 1888, șeful Diecezei de Oradea, Schlauch Lörincz, a cerut Asociației pentru Înfrumusețare, care se ocupa de amenajarea spațiilor publice, să elaboreze un proiect de modernizare. Așa a apărut Schlauch Tér (Piața Schlauch), denumită după numele episcopului care a și finanțat lucrările.

Amenajările au fost realizate rapid, cu un număr consistent de muncitori, fiind trasate alei și plantați castani, tei și brazi, ultimii aduși din grădina personală a episcopului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!