Turbina noului CET funcţionează la capacitate maximă de luni, de la prânz. Turbina a intrat în probele complexe de 72 de ore, obligatorii pentru un astfel de utilaj, care se vor încheia în noaptea de joi spre vineri.

În ultima lună turbina a fost supusă mai multor porniri şi opriri şi a fost ţinută în funcţiune sub capacitate, pentru efectuarea unor verificări. În schimb, proba de funcţionare neîntreruptă de 72 de ore se desfăşoară în regim de capacitate maximă.

"De-a lungul celor 72 de ore se fac teste de performanţă şi se verifică energetic dacă parametrii de ieşire a energiei termice şi electrice sunt cei ofertaţi. În tot acest interval se fac analize ale emisiilor poluante în vederea încadrării în normele de mediu", a declarat Stănel Necula, directorul societăţii Termoficare, administratorul noului CET pe gaz.

Până marţi după-amiază turbina a funcţionat neînrerupt, fără probleme, zgomotul produs de acesta fiind minim pentru un utilaj de o astfel de putere, iar emisiile de aburi de la nivelul coşului reduse.

Potrivit directorului, în cazul în care în timpul probei de 72 de ore vor apărea incidente care vor obliga operatorul la oprirea utilajului, testele se vor relua la o dată ulterioară, după efectuarea reglajelor necesare.

"În cazul în care proba se va încheia fără incidente, săptămâna viitoare vom începe recepţia pe componente a noii surse", a spus Necula.

Construcţia noului CET pe gaz face parte dintr-un proiect european în valoare totală de 77,7 milioane euro, finanţat prin fondurile structurale ale Programului Operaţional Sectorial Mediu. Livrată la cheie, noua centrală pe gaz a municipalitatăţii orădene va avea o putere instalată de 45 MW electric.

Aceasta va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 mc, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale, până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane.

Lucrările au fost atribuite în 2014 asocierii firmelor Elsaco Engineering şi STC şi vor trebui finalizate până la sfârşitul acestei luni. Investiţia cuprinde, printre altele, demolarea magaziilor din curtea Electrocentrale pentru eliberarea spaţiului necesar CET-ului pe gaz, achiziţionarea noilor echipamente şi înlocuirea a 17,5 kilometri de reţeaua magistrală de alimentare cu agent termic.