Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au descins, luni dimineaţă, în Parcul Bălcescu, unde, după cum a arătat BIHOREANUL, vineri şi sâmbătă s-au masacrat o mulţime de copaci.
În timp ce viceprimarul Florin Birta a susţinut ferm că lucrările au avizul obligatoriu al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, comisarii de mediu au constatat că, de fapt, s-au tăiat şi toaletat copaci sănătoşi, fără a exista acest document. Drept urmare, au dispus sistarea imediată a oricărei activităţi de tăiere. Conform legii, orice intervenţie – toaletare sau tăiere – la un arbore sănătos necesită avizul APM.
"Copacii sunt marcaţi de Direcţia Silvică, dar nu au aviz de la Agenţia pentru Protecţia Mediului. Am dispus sistarea imediată a tăierilor", a declarat şeful Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, luni pentru BIHOREANUL. După ce va încheia controlul, Garda de Mediu va stabili şi numărul exact de copaci sănătoşi tăiaţi şi toaletaţi în Parcul Bălcescu. Cel mai probabil, marţi comisarii vor stabili şi măsurile şi sancţiunile care se impun.
Doar 17 copaci
Cert este că, în timp ce sâmbătă viceprimarul Florin Birta a susţinut că este vorba de tăierea şi toaletarea a aproximativ 60 de copaci, din care au fost "executaţi" 16, şi că pentru aceste acţiuni Primăria deţine avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, inclusiv oficialii acestei instituţii neagă informaţia.
"A existat o solicitare de tăiere, din partea Primăriei municipiului Oradea, pentru 17 copaci din strada Sucevei, numărul 66 - Parcul Nicolae Bălcescu, depusă la Agenţia pentru Protecţia Mediului pe data de 4 octombrie 2017. În urma acestei cereri, o colegă a mea a mers în teren împreună cu reprezentantul Primăriei, pentru a verifica situaţia. Concluzia a fost că cei 17 arbori sunt bătrâni, au multe crengi uscate, sunt în declin vegetativ, cu diverse grade de înclinare şi prezintă pericol de prăbuşire", a declarat directorul APM Bihor, Adriana Calapod, luni, pentru BIHOREANUL.
În urma acestei constatări, APM Bihor a transmis Primăriei Oradea o adresă – chiar în atenţia viceprimarului Florin Birta – prin care a arătat că, întrucât nu este vorba de copaci sănătoşi, tăierile nu necesită avizul Agenţiei.
În schimb, a subliniat APM, tăierile sau toaletările trebuie să se facă în conformitate cu regulamentul Primăriei privind activităţile de tăiere. Conform acestui regulament, activităţile de tăieri şi toaletări de arbori din oraş sunt supuse analizei unei Comisii consultative a Primăriei care reuneşte specialişti din domeniul horticol, silvic şi al protecţiei mediului.
Această din urmă analiză nu s-a făcut, însă, după cum a dezvăluit ecoligistul Orlando Balaş, Comisia consultativă, în care acest este membru, nefiind convocată de luni bune.
"E vina Direcţiei Tehnice"
Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul Florin Birta nu a ştiut să spună, luni dimineaţă, care este motivul pentru care angajaţii Primăriei nu au convocat, aşa cum prevede Regulamentul privind întreţinerea spaţiilor verzi, comisia constituită prin dispoziţie a primarului.
"E vina Direcţiei Tehnice a Primăriei şi a directorului adjunct, Emil Benţan, că nu a convocat Comisia consultativă. Voi studia Hotărârea de Consiliu Local, iar dacă întrunirea acesteia era obligatorie şi nu a fost convocată, se vor lua măsuri", a spus Birta.
La fel a promis însă şi urmă cu un an, când Primăria a aprobat masacrarea plopului secular de lângă localul Spoon de pe malul Crişului Repede. În tot acest timp, Birta nu a făcut nimic: nici n-a verificat, nici n-a sancţionat.
Benţan, şeful lui Birta?
De altfel, viceprimarul pare destul de convins că regulamentul nu face referire la întrunirea obligatorie a comisiei, aceasta având un rol consultativ. Experienţa a demonstrat că aceasta a fost înfiinţată doar de formă, pentru ca municipalitatea să închidă gura orădenilor revoltaţi de tăierile abuzive.
"Probabil, având avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, directorul adjunct Benţan a considerat că nu mai este necesară întrunirea comisiei", a spus edilul, ignorând faptul că inclusiv adresa transmisă de APM – care, aşa cum s-a văzut, nu era un aviz, ci un punct de vedere – cerea municipalităţii respectarea Regulamentului Primăriei!
Interesant este că toată corespondenţa cu APM poartă şi semnătura viceprimarului. Florin Birta a declarat însă că nu ştia de tăierile de arbori de la sfârşitul săptămânii trecute pentru că, deşi a semnat adresa trimisă APM Bihor prin care municipalitatea cerea aprobare pentru mai multe tăieri şi toaletări, răspunsul instituţiei ar fi fost expediat doar Direcţiei Tehnice, deşi el era trecut la destinatar.
Edilul a promis că va verifica situaţia în teren, pentru a se convinge dacă angajaţii Primăriei au greşit sau nu atunci când au aprobat defrişarea parcului Bălcescu. O "verificare" post-factum, care nu mai poate schimba consecinţele dezastrului ecologic...