Aproximativ 30 de persoane, unele cu nevoi speciale și susținători, au alergat, sâmbătă după amiază prin centrul Oradiei, ducând în mâini Flacăra Speranței, echivalentul Flăcării Olimpice, pentru a marca Jocurile Naţionale Special Olympics, cel mai mare eveniment sportiv incluziv pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale din România, care se desfășoară timp de câteva zile la Oradea.

Participanţii s-au reunit pe platoul din faţa Primăriei Oradea, între aceştia numărându-se şi fosta deputată Florica Cherecheş, cunoscută pentru implicarea în cauze sociale, senatoarea Arina Moş, dar și jandarmi, echipați pentru alergare.

La ora 18, ducând în mâini o torţă arzând, asemănătoare cu Flacăra Olimpică, participanții au pornit într-o cursă uşoară pe malul Crişului, până la Arena Antonio Alexe. Viitorul Guvernator al Districtului Lions 124 România, Manuel Seleș, a fost cel care a pornit startul Flăcării Speranței din fața Primăriei Oradea.

Entuziaşti și ambiţioşi, participanții au ajuns în circa 20 de minute la locul stabilit, urmând să participe la o ceremonie oficială a Jocurilor Naţionale Special Olympics, începând cu ora 19.

În cadrul ceremoniei a fost programată sâmbătă seară defilarea delegaţiilor celor 350 de sportivi şi 170 de antrenori invitaţi care participă la competiţie, aprinderea Flăcării Speranţei, înălţarea steagului Special Olympics, rostirea jurământului Special Olympics, dar şi o serie de momente artistice susţinute de Ansamblul Folcloric Nuntaşii Bihorului, elevi de la Palatul Copiilor din Oradea, Clubul Sportiv al Universităţii din Oradea, Liceul cu Program Sportiv "Bihorul", Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna", Clubul Fit Dance.


Foto: Lions Club Oradea

Aşa cum BIHOREANUL a mai arătat, în cadrul competiţiei, numeroși sportivi cu dizabilităţi intelectuale se întrec, de vineri până duminică, la atletism, baschet unificat 3x3, bocce şi înot.

Evenimentul, aflat la cea de-a 17-a ediţie, aduce împreună peste 350 de sportivi de la 75 de fundaţii, asociaţii şi şcoli de masă şi speciale din 31 de judeţe şi din Republica Moldova, peste 170 de antrenori şi membri de familie, 250 de voluntari, personal medical şi staff tehnic.

Pe parcursul celor trei zile, "activităţile organizate de Special Olympics România vor pune în lumină puterea comunităţii şi determinarea sportivilor speciali", au precizat organizatorii.

Duminică, începând cu ora 9, vor avea loc competiţiile finale şi ceremoniile de premiere atât la atletism şi bocce, în campusul Universităţii din Oradea, cât şi pentru problele de înot, la bazinul Crişul.

Evenimentul este organizat de Fundaţia Special Olympics România cu sprijinul Visit Oradea, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Oradea Transport Local, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Bihor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", Jandarmeria Bihor, Clubul Lions Oradea, Clubul Lions Oradea 22, Clubul Leo Black Eagle şi Asociaţia Down Oradea. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!