Lucrările de extindere şi modernizare ale Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă sunt realizate în proporţie de 65%.
Clădirea a fost ridicată
Până în prezent, constructorii au finalizat toată infrastructura imobilului, au ridicat noua clădire, au amenajat structura amfiteatrului pentru studenţi şi lucrează la compartimentările interioare.
"S-a finalizat partea de infrastructură cu piloţii necesari pentru consolidarea versantului, structura întregii clădiri cu cadrele din beton, pereţii de cărămidă şi tâmplăria din aluminiu şi se lucrează la compartimentările interioare ale clădirii", a declarat pentru BIHOREANUL, inginerul Annamaria Sava, managerul de proiect din cadrul Primăriei.
Potrivit inginerului, în interiorul clădirii au fost amenajate, printre altele, camerele tehnice pentru reţelele de apă, încălzire şi electricitate, scările de acces pentru personalul medical şi însoţitori, respectiv structura metalică a viitorului amfiteatru pentru studenţi.
"Urgenţe" pe trei niveluri
Potrivit proiectului, noua clădirea va fi structurată pe trei niveluri. La demisol, spre strada Gheorghe Doja, va fi realizat un acces pentru ambulanţe şi platforma destinată staţionării acestora. Aici va fi şi zona de acces a pacienţilor şi aparţinătorilor, respectiv registratura, zona de decontaminare, de resuscitare, izolatorul şi grupurile sanitare.
Lângă cel de al doilea acces în clădire vor fi organizate vestiarele personalului medical şi ale pacienţilor. Camerele de gardă, de consultaţii, de telemedicină, sala de ghipsare şi altele vor fi amenajate în vecinătatea zonelor de tratament pentru pacienţi, sălilor de triaj şi zonei de supraveghere a bolnavilor.
La nivelul parterului va fi amenajat, într-o etapă ulterioară, laboratorul, farmacia şi zona de decontaminare a materialului medical al spitalului, iar la primul nivel va funcţiona încă de anul viitor un amfiteatru cu 175 locuri pentru studenţi şi o zonă de vestiare pentru 200 de persoane.
"Finisajele interioare şi exterioare ale clădirii vor fi specifice unor unităţi spitaliceşti moderne. Prin concepţia iniţială a clădirilor privind configuraţia, procentul de vitrare, alcătuirea elementelor de construcţie perimetrală, cât şi prin modul de alcătuire a detaliilor, s-a urmărit limitarea pierderilor de căldură în exploatare, în vederea reducerii consumului de energie", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.
Cu cofinanţarea Ministerului Sănătăţii...
Lucrările de extindere şi modernizare ale UPU sunt executate de asocierea firmelor Drumuri Bihor şi Construcţii Erbaşu pentru suma de 21,2 milioane lei cu termen de execuţie de 24 de luni care expiră în ianuarie 2021.
Investiţia este finanţată de municipalitatea orădeană în proporţie de 48,7% diferenţa de 51,3% fiind asumată de Ministerul Sănătăţii şi acoperită printr-un credit luat de la Banca Mondială.
Cheltuielile privind proiectarea şi asistenţa tehnică, comisioanele și cotele sunt suportate de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea în calitate de beneficiar al investiţiei.
Noua clădire va fi încălzită cu energie regenerabilă printr-un sistem de încălzire prin pardoseală. Căldura din subteran va fi captată prin intermediul unui sistem de spirale introduse în piloţi, realizate odată cu armăturile acestora.