Anul 2014 are deja semne rele. Începând din 1 ianuarie orădenii vor plăti 240 lei pe gigacalorie în loc de 235,32 lei cât plătesc în prezent. Consiliul Local a hotărât joi scumpirea cu 4,48 lei a gigacaloriei plătite de populaţie. În schimb, subvenţia plătită de la bugetul local a fost majorată cu doar 1,64 lei, aceasta ajungând la 22,13 lei.

Potrivit estimărilor economiştilor municipalităţii, în urma scumpirii gigacaloriei costurile cu încălzirea unui apartament cu o cameră vor creşte de la 214,32 lei la 218,40 lei pe lună. Costurile cu încălzirea unui apartament cu două camere vor creşte de la 320,21 lei la 326,40 lei, pentru un apartament cu trei camere de la 414,52 lei la 422,40 lei, iar pentru un apartament cu patru camere de la 577 la 588 lei pe lună.

„De ce trebuie scumpită?"

Hotărârea de scumpire a încălzirii a fost luată cu 16 voturi „pentru" din partea consilierilor USL şi cele 8 voturi „împotrivă" ale opoziţiei UDMR-PDL. „S-a tot vorbit de reducerea pierderilor de pe reţea. De ce trebuie atunci ridicat preţul gigacaloriei? Măcar să îl menţinem cât este!", a cerut democrat-liberalul Cristian Puşcaş.

În replică, primarul Ilie Bolojan a spus că acest lucru nu este posibil. „Economii majore pe reţele nu s-au făcut. Economii consistente s-au făcut la materia primă necesară producerii gigacaloriei, dar acest lucru nu este suficient. Având în vedere insolvenţa CET şi sumele mari pe care trebuie să le folosim la proiectele europene de reabilitare a reţelelor, propunerea a fost ca această creştere de 2% să fie preluată de clienţi", a arătat edilul.

Bolojan a spus că bugetul local va menţine în continuare subvenţia pe gigacalorie, pe care o va majora de la 20,49 lei la 22,13 lei, va acoperi cofinanţările pentru proiectele europene şi va finanţa lucrările de reparaţii ale reţelelor. „Oricum, Consiliul Local alocă sume consistente pentru investiţii în reţele şi subvenţionarea activităţii centralei", a declarat primarul.

Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, scumpirea gigacaloriei facturată orădenilor a fost determinată de majorarea costului local de producere a energiei termice, preţul pe gigacalorie fiind majorat de la 256,01 lei la 262,13 lei.