Secţia de Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a analizat, marţi, în şedinţă nepublică, raportul Inspecţiei Judiciare legat de Maria Galeş, judecătoarea Curţii de Apel Oradea declarată colaborator al Securităţii.

Inspectorii au declanşat verificările în caz anul trecut după ce, printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă, Galeş a fost declarată colaborator al Securităţii, pentru a decide dacă, în acest caz, judecătoarea îndeplineşte condiţiile de "bună reputaţie", obligatorii pentru a deţine calitatea de magistrat.

"În urma verificărilor s-a stabilit că aceasta întruneşte condiţiile de bună reputaţie, iar raportul întocmit de inspectorii judiciari a fost avizat favorabil de secţia de Judecători a CSM", a declarat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al CSM, legea lustraţiei nu prevede sancţiuni în cazul magistraţilor găsiţi colaboratori ai Securităţii, singura sancţiune aplicabilă turnătorilor ajunşi judecători sau procurori fiind că nu mai pot fi numiţi în funcţii de conducere.

Legat de faptul că judecătoarea a dat o declaraţie pe propria răspundere, sub incidenţa legii penale, că nu a colaborat în niciun fel cu fosta poliţie politică, iar a ei s-a dovedit o minciună, purtătorul de cuvânt al CSM susţine că acest caz se află în atenţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit documentelor Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Galeş, născută Popanton, a furnizat Securităţii în perioada 1978-1987 informaţii care au afectat vieţile celor pe care i-a "turnat", îngrădindu-le atât dreptul la viaţa privată, cât şi la libera exprimare. BIHOREANUL a prezentat pe larg povestea ei.

Nevastă de procuror militar, femeia a fost recrutată în 1978, la Satu Mare "pentru încadrarea informativă a cadrelor militare din cadrul unităţii MApN în care activa soţul său, precum şi a membrilor familiilor acestora". Pe 21 martie 1978 a semnat un angajament prin care se obliga să depună "eforturi pentru căutarea de informaţii ce interesează securitatea statului".

Documentele din dosar dezvăluie însă că femeia a povestit mult pe lângă, edificatoare fiind, între altele, turnătoriile despre un profesor. În 16 noiembrie 1979, tânăra de atunci povestea amănunţit cum bărbatul "se lăuda că face acasă chefuri grozave, că se distrează cu tot felul de prieteni şi fete, că dansează dezbrăcaţi, că se culcă de multe ori cu femei din acestea de la seratele lui, pe care nici nu ştie cum le cheamă". Mai grav, Galeş relata cum se lăuda omul că va fugi în străinătate, criticile pe care acesta le aducea regimului comunist, cât şi vizitele la "prieteni neconformişti" sau "multe manifestări de şovinism".

Citiţi mai multe despre acest subiect în articolul: La mâna turnătorilor: O judecătoare dovedită că a colaborat cu Securitatea rămâne în funcţie la Curtea de Apel Oradea