Eliberat după 30 de zile petrecute în Arestul Poliţiei Bihor şi plasat sub control judiciar, Mircea Govor, vicepreşedintele suspendat al CJ Satu Mare, a fost citat, joi, la sediul DNA Oradea, în dosarul în care e acuzat că şi-a folosit influenţa pentru a-şi impune clientela de partid în funcţii cheie.

Fostul lider al PSD Satu Mare a fost chemat să dea declaraţii legate de o nouă suspiciune de şantaj reclamat de viceprimarul comunei Călineşti Oaş, Vasile Birtoc. Potrivit acestuia, Govor ar fi făcut presiuni asupra unor consilieri locali din comună, după ce aceştia s-ar fi opus la un proiect al edilului localităţii, Gheorghe Copil, coleg de partid cu Govor.

Govor s-a prezentat la DNA Oradea însoţit de avocatul Gheorghiţă Mateuţ şi a stat aproximativ 4 ore. La plecare, cei doi au refuzat să facă declaraţii presei, Govor grăbindu-se spre maşină ca să scape de întrebări.

Tot în dosarul "Govor" e aşteptat la Oradea, fostul ministru al Transporturilor, deputatul Ovidiu Silaghi. Acesta va fi audiat, cel mai probabil vineri, în calitate de martor. Printre altele, el va trebui să dea declaraţii despre interceptările în care Mircea Govor se lăuda că l-a scăpat de o anchetă a DNA, după ce l-a impus ca şi candidat pe listele PSD la alegerile parlamentare parţiale din vara lui 2014 pentru colegiul 2 Satu Mare.

Pe 12 ianuarie, în acelaşi dosar a fost audiat, ca martor, la Oradea, şi fostul premier Victor Ponta.

Mircea Govor, vicepreşedinte suspendat al Consiliului Judeţean Satu Mare, a fost arestat preventiv pe 23 decembrie anul trecut iar din 22 ianuarie, este cercetat sub control judiciar. Măsurile s-au dispus într-un dosar în care procurorii DNA Oradea l-au inculpat pentru folosirea influenţei sau autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (două infracţiuni) şi şantaj în formă agravată (patru infracţiuni).

Potrivit anchetatorilor, în perioada august-octombrie 2013, prin intermediul lui Andrei Dolineaschi, deputat PSD şi fost secretar general al PSD Botoşani, Govor a intervenit la persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru a obţine numirea, detaşarea, împuternicirea sau menţinerea în funcţii de conducere sau de execuţie în cadrul nou înfiinţatei Administraţii Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare a unor persoane obediente lui ori intereselor de partid, pe alte criterii decât cele profesionale.

În acelaşi dosar, Dolineaschi este urmărit penal pentru două infracţiuni de complicitate la folosirea influenţei sau autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Ulterior, procurorii DNA Oradea i-a pus sub învinuire, pentru complicitate la şantaj în formă agravată, şi pe senatorul Valer Marian, preşedinte al PSD Satu Mare la data faptelor, pe prefectul judeţului Satu Mare, Eugen Avram, şi pe Mirel Vlas, administrator al unei societăţi comerciale.

Lista martorilor din dosarul "Govor" este plin de nume grele. Pe lângă Victor Ponta, anchetatorii i-au mai audiat, până acum, pe Liviu Draganea, Daniel Chiţoiu, dar şi pe preşedintele CJ Satu Mare, Adrian Ştef.