Ministrul imigraţiei din Australia, Alex Hawke, a anunţat că i-a anulat viza jucătorului de tenis Novak Djokovic, numărul unu în tenisul mondial.

"Astăzi mi-am exercitat prerogativa, în conformitate cu secţiunea 133C(3) din Legea privind migraţia, de a anula viza deţinută de domnul Novak Djokovic din motive de sănătate şi ordine publică, pe baza faptului că este în interesul public să fac acest lucru", a transmis ministrul imigraţiei, Alex Hawke, într-un comunicat, adăugând că judecătorul federal a desfiinţat decizia iniţială a autorităţilor de anulare a vizei strict din cauza unor vicii de procedură. 

"Guvernul Morrison este angajat ferm în a proteja frontierele Australiei, în special în legătură cu pandemia de Covid-19", a adăugat acesta. 

Decizia vine la câteva zile înainte de începerea turneului de Grand Slam Australian Open, iar Djokovic şi-a aflat deja adversarul din primul tur şi se pregăteşte de ceva timp pe Rod Laver Arena din Melbourne.

Conform presei internaţionale, Novak Djokovic urmează să fie preluat de reprezentanţi ai autorităţilor australiene şi dus într-un centru pentru imigranţi. Astfel, şansele ca acesta să poată juca la Australian Open, turneu care se desfăşoară în perioada 17-30 ianuarie, sunt mici. 

Tenismanul sârb va putea contesta decizia, iar disputa va ajunge din nou în faţa unui judecător. Se pare că avocaţii spotivului au pregătit deja recursul, în speranţa că un judecător va tranşa situaţia din nou în favoarea lui Djokovic, iar acesta va putea juca în turneu. 

Dacă decizia nu va fi suspendată, este posibil ca lui Novak Djokovic să i se interzică intrarea în Australia timp de 3 ani. 

Novak Djokovic era programat să-l întâlnească în prima rundă de la Australian Open pe conaţionalul său Miomir Kecmanovic. Potrivit regulamentului care se aplică pentru Australian Open, retragerea lui Djokovic după încheierea tragerii la sorţi înseamnă că locul său va fi alocat favoritului numărul 5 Andrey Rublev.

Amintim că Novak Djokovic a minţit pe formularul de intrare în Australia, susţinând că nu a călătorit în ultimele 14 zile, deşi fusese fotografiat în Spania. El a recunoscut greşeala, spunând însă că a făcut-o un membru al echipei sale. 

De asemenea, tenismanul a recunoscut că, în Serbia, nu a respectat regulile de izolare după ce a fost confirmat cu Covid în decembrie, ieşind la un interviu şi shooting foto pentru publicaţia L'Equipe. 

Problemele legate de accesul în Australia au la bază, însă, lipsa vaccinului anti-Covid în cazul tenismanului. Australia impune străinilor să prezinte dovada vaccinării cu schema completă anti-Covid. Se acceptă lipsa vaccinului doar dacă persoana respectivă dovedeşte că nu poate fi vaccinată din câteva motive medicale, lucru pe care Djokovic nu l-a putut face la sosirea în Melbourne.